Kakan ställer in efter hot

Konst Artikeln publicerades

Kakan Hermansson ställer in sin medverkan vid invigningen av utställningen "100% kamp – Sveriges historia" på Regionmuseet i Kristianstad. Orsaken är de hot hon har utsatts för.

Museet skriver på sin Faceboksida att Hermansson ställer in efter den senaste tidens skriverier, "som kulminerat som i hot mot både Kakan och invigningen. Regionmuseet Kristianstad tycker att detta är väldigt tråkigt, men förstår Kakans oro", heter det i inlägget.

Regionmuseets informatör Lasse Hörnäs säger att man pratade med Kakan Hermansson sent på lördagskvällen, då hon meddelade sitt beslut att inte delta i invigningen av utställningen.

– Hon tycker att det blev för mycket med hatet och hoten. Det har uttryckts kommentarer om att man ska skända utställningen, säger Lasse Hörnäs till TT.

– Vi tycker att det är väldigt tråkigt, att personer känner sig hotade och utställningen hotas.

Enligt Lasse Hörnäs får Kakans avhopp från invigningen inga konsekvenser för själva utställningen.

– Kakan är inte en del av utställningen, utan bara invigningen, säger han.

Programledaren och konstnären Kakan Hermansson har hamnat i blåsväder för kontroversiella Twitterinlägg mot polisen. När det blev känt att biljätten Audi inlett ett reklamsamarbete med Hermansson riktades en storm av kritik mot företaget, varpå Audi valde att avsluta samarbetet.

Hermansson har i en debattartikel i Expressen bett om ursäkt till Sveriges poliser för ett antipolisinlägg för några år sedan som berörde morden på två poliser i Malexander.

Daniel Alsén/TT

Daniel Martinsson/TT