Kamprad rasar på rikemanslista

Växjö Artikeln publicerades

Ingvar Kamprad råkar ut för det största raset när affärstidningen Forbes rankar världens rikaste. Från plats 11 till 162. Från den rikaste svensken till den femte rikaste.

Varje år gör Forbes en omtalad lista på världens rikaste. Ikeas grundare Ingvar Kamprad har länge legat i topp på listan och så sent som förra året på plats 11.
Men nu har han alltså rasat till plats 162. I pengar är förlusten från 17 till 6 miljarder dollar.
"Årets förlorare" beskriver Forbes själv det som.
Men det har ingen orsak i hur Ikeas affärer går. Skillnaden är enligt Forbes att Ingvar Kamprads juridiska ombud visat dokument där det framgår att Ikea kontrolleras av en stiftelse, Interogo i Liechtenstein. Alltså precis det som Smålandsposten och SVT:s Uppdrag granskning presenterade i slutet av januari.
Där framgår det också att Interogo är en stiftelse som helt kontrolleras, men inte ägs av, av familjen Kamprad. Den kan alltså inte direkt dra nytta av pengarna inom Ikeasfären.
Att det är så har Ingvar Kamprad själv hävdad i många år när listplaceringen kommit på tal.
Nu ansluter sig alltså Forbes till den beskrivningen.
Det gör i sin tur att fyra andra svenskar hamnat före Ingvar Kamprad på listan. De är i turordning Stefan Persson (plats 13 på världslistan), Birgit Rausing med familj (49), Hans Rausing (81) och Antonia Johnson (152).
Fotnot: Smålandsposten har förgäves sökt Forbes för en kommentar till beräkningen.