Karlsson från Rottne ska styra SD

Växjö Artikeln publicerades

Mattias Karlsson, 37 år, från Rottne tar över rodret i Sverigedemokraterna under Jimmie Åkessons sjukskrivning.

– Mycket av det som kommer att hända just nu är kopplat till riksdagsarbetet. Därför blir det naturligt att jag som gruppledare går in, säger han.

Mattias Karlsson beskrivs som en av Åkessons närmaste vapendragare och partiets ideolog. Han engagerade sig i Sverigedemokraterna när han började plugga i Lund 1999. Den förste han träffade var Jimmie Åkesson, de var kurskamrater. Sedan dess har de följts åt. Mattias Karlsson har ingått i det som brukar kallas "de fyras gäng" kring Åkesson.
– Nja, det är väl rätt länge sen. Det är snarare de tjugos gäng nu.
Har du sett att Jimmie Åkesson mått dåligt?
– Kanske inte så tydligt. Men den rollen kan vara pressande för vem som helst, speciellt om man företräder SD. Vi får leva med en vardag med inslag av hot, våld och förakt. Det är jobbigt för alla som varit med under lång tid.
Men du backar inte för att kliva in och ta över?
– Nej. Vi gör det vi gör av en anledning – att vi vill ha en bättre politisk utveckling för Sverige. Jag känner mig stark och full av energi så det ska gå bra.
Mattias Karlsson bor själv utanför Lund, är nyskild med två söner. Föräldrar och släkt bor kvar i Rottne och där är han ofta på besök.
– Om man behöver hämta energi åker jag ofta till Rottne, tar en fisketur på Sörabysjön och träffar mina bästa barndomskompisar som jag lyckligtvis har kvar. Där känner jag att det är lugnt och harmoniskt.
Som så många andra Sverigedemokrater anger han bråk och konflikter under ungdomsåren som grund för sitt politiska vägval. Han upplevde att migrationen och kulturkrockarna var ett problem under gymnasietiden i Växjö.
Men var det verkligen så tufft i Växjö?
– Ja, jag upplevde det så. Under ungdomsåren har man inte så stort val.
Det här var under kriget på Balkan då många flydde till Sverige. Men just de invandrarna har ju acklimatiserat sig väldigt bra?
– Ja, visst är de en av de grupper som klarat sig bäst. Och det har kanske inte haft avgörande betydelse för min analys. Men det var då tankarna väcktes.
Just nu är det budgetarbetet i riksdagen och att organisera en riksdagsgrupp som nått dubbel storlek som upptar hans tankar.
– Vi kommer att lägga en egen budget. Sen får vi se hur den efterföljande processen blir, när regeringen lagt fram sin budget och vi får se hur Alliansens förslag ser ut.