Kavajköp för 41 000 ifrågasätts

Växjö Artikeln publicerades

Gymnasiechefen Johan Harryson ville klä upp de sina och köpte in 20 kavajer för representation.
Kostnad: 41 118 kronor inklusive moms.
När inköpet blev känt under gårdagen resulterade det i rena kavaj­slaget.

Kavajerna köptes in för ett par veckor sedan på initiativ av Johan Harryson. Hans plan är att de ska användas av både politiker och tjänstemän när de är ute och träffar folk i olika sammanhang.
– Tanken är att man ska kunna ta på sig kavajen när man representerar Växjö kommun eller gymnasieförvaltningen. Åker man flera stycken ska det synas att här kommer Växjö kommun och det ser rätt lika ut på alla också.
Finns det något särskilt som har påkallat behovet?
– Nej, det är mer att det ska se trevligt ut och att man ska synas när man kommer ett par stycken.
Inget konstigt med det, tycker han. Men de ny­inköpta kavajerna med det raka snittet fick politiker att se rött. Klädinköpet blev allmänt känt under kommunfullmäktiges frågestund på tisdagen efter frågor om vad det är för regler som gäller för ”arbetskläder”.
– Jag fullkomligt häpnar. Här har vi högt betalda politiker och tjänstemän som får kavajer när vi har förskollärare och barnskötare som inte ens får arbetskläder för utomhusbruk när de ska vara med barnen, säger kommunalrådet Charlotta Svanberg (S).
Även alliansen levererade bannor.
– Jag har haft ett samtal med kommunchefen (Ove Dahl, Smålandspostens anmärkning) direkt när jag fick informationen. Vi är överens om att de får betala dem själva. Det här är inget som den kommunala organisationen ska ägna kraft åt. Vi ska inte hålla på med detta, säger kommunalrådet Per Schöldberg (C) som är ordförande i kommunens organisation och personalutskott.
Men kavajerna är ju inköpta? Ska han lämna tillbaks dem?
– Det är förvaltningschefens sak att lösa. Växjö kommun ska inte köpa kavajer.
Gymnasienämndens ordförande, Rene Jaramillo (KD), hade däremot en annan ton och twittrade:
”Ha ha Vilken brist på politik i S. Det verkar svårt att vara opposition i gymnasienämnden! Politiken har inte beslutat om det!”
När Smålandsposten upprepade gånger frågar honom om vad han tycker­ om kavajinköpet säger han:
– Jag har inte tyckt att det varit något fel. I kommunen köper man massor med grejer, till exempel resväskor. Så jag har sett det som att det ingår i representationspaketet. Jag har frågat personalchefen och det finns inget förbud att göra så här.