Kristina Bingström: Bevakning som berör och engagerar

Moderator Artikeln publicerades
Kristina Bingström, chefredaktör för Smålandsposten.
Foto: Lena Gunnarsson
Kristina Bingström, chefredaktör för Smålandsposten.

Det finns nyheter som upprör och nyheter som berör. Vissa är lättare att relatera till, vissa ligger lite längre i från ens egen verklighet.

Vår artikel om pappan som fick hämta sina barn på tågstationen när tågbytet gick om intet och bussen körde iväg var gårdagens mest lästa. Det är inte förvånade. Frågan som omedelbart infinner sig är om man överhuvudtaget kan sätta sina barn på tåget och lite på att de kommer fram ordentligt. Någon snar lösning verkar inte vara i antågande, i dag får politiker komma till tals i frågan.

En artikel jag kan relatera till lite extra i dagens tidning handlar om de cellprov alla kvinnor kallas till och hur provsvaren just nu är rejält försenade. Självklart finns en liten oro där så fort vi lämnar prov för att se om vi har eller inte har cellförändringar som kan leda till cancer. Självklart vill vi så snabbt som möjligt få ett besked – som förhoppningsvis är lugnande. Själv var jag på undersökning innan midsommar och hör till dem som fortfarande väntar på svar.

Ganska ofta läser man formuleringar av typen ”enligt media”, ”media rapporterar” och dylikt. Alla tidningar, alla radiokanaler alla tv-program, alla journalister dras lite svepande och ytterst medvetet förminskande över en kam för att sken av att vi i media pratar med en och samma röst. Vilket förstås är så långt i från sanningen man bara kan komma. Vi har alla våra egna röster och vi fattar alla våra egna publicistiska beslut. Vår integritet är stark. Jag skulle önska att man lite oftare preciserade lite närmare vad och vilka man menar när man refererar till ”media”.

Härintill skriver några Älmhultspolitiker ett debattinlägg om den planerade skolan i Bökhult och vill samtidigt klargöra ett par saker som framkommit i den senaste tidens rapportering. Andra medier får svara för sin egen bevakning. Jag konstaterar bara att Smålandspostens Älmhultsredaktion återkommande har rapporterat i frågan och kommer att fortsätta följa processen hela vägen fram till skolstart – och längre än så om det är befogat. Vi är helt överens med de politiker som står bakom debattinlägget att alla invånare i Älmhult förtjänar och har rätt till god och korrekt kännedom om status i detta byggprojekt liksom i alla andra frågor.

Det är lördag igen. Trevlig helg!