Kristina Bingström: Den som spar hon har

Moderator Artikeln publicerades
Kristina Bingström, chefredaktör för Smålandsposten.
Foto: Lena Gunnarsson
Kristina Bingström, chefredaktör för Smålandsposten.

Det här med att spara saker som kan vara bra att ha. Det kan vara bra. Om det inte går till överdrift.

Mejlprogrammet på jobbet har hojtat på mig ett par veckor nu om att det börjar blir dags att rensa – rejält. Och ja, jag ska. Snart.

Visserligen har jag lagt upp ett avancerat system som automatiskt sorterar mejlen utifrån avsändare och ämne, och det underlättar betydligt. Men när det trillar in ett par hundra mejl – om dagen – räcker det inte långt. Undan för undan växer antalet sparade, kvarblivna mejl på sig i antal i alla fall.

Visst hade man kunnat gå fram rejält med kvasten och raderat allt som är äldre än – tja, vad man nu bestämmer sig för. Men jag vet ju att det finns information och uppgifter som är bra att ha kvar där bland allt annat som vore bättre att inte ha kvar alls. Och hellre inte rensa alls än riskera att rensa bort för mycket.

Dagens sommarspaning är en liten sedelärande historia om vad som kan hända om man just rensar för snabbt och för friskt. En del saker kan nämligen öka i värde med tiden. Autografer från artister som inte var kända när det begav, men som blev väldigt kända sedan till exempel.

Bara den som spar har kvar.