Kristina Bingström: En viktig arena för samtal och samspel

Kronoberg Artikeln publicerades

Planerna på att flytta Konsthallen och Det fria ordets hus från sina befintliga lokaler har väckt starka reaktioner. På kultur- och nöje möter vi i dag Jon Malmqvist, ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Växjö. Han pratar om konst, och om konstbråket och avfärdar såväl Utvandrarnas hus som stadsbiblioteket som möjliga nya lokaler. Drömmen är snarare ett gemensamt kulturens hus.

Kristina Bingström, chefredaktör för Smålandsposten.
Foto: Lena Gunnarsson
Kristina Bingström, chefredaktör för Smålandsposten.

På Inblick publiceras i dag del två i vår granskning av Växjö kommuns förändringsresa som initierats av kommunchefen Monica Skagne. Forskaren Elin Funck pratar om de krockar som lätt uppstår när två olika system kolliderar.

Vår Lesseboredaktion kan också avslöja att företaget Forma omsorg får rätt att bedriva dagbarnvård i kommunen, trots det konkurshot som hänger över företaget för den verksamhet man bedrivit i Växjö.

Tre dagsfärska exempel på nyheter för dig som prenumerant på Smålandsposten.

Tre exempel på varför god lokal journalistik behövs.

Lars Engqvist, Thomas Grahl och Mats Svegfors, tre tungviktare i mediebranschen, undertecknade i går en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter där de lyfter fram den viktiga roll vi inom dagspress och även public service har. Och vad som står på spel om den oberoende journalistik vi producerar går förlorad.

”Varför ska vi betala en årsprenumeration på lokala dagstidningen och en obligatorisk public service-avgift när Netflix ordinarie månadsavgift är 109 kronor och det fullständigt ohämmade och obekräftade byaskvallret i text, ljud och levande bild är gratis på Facebook?” skriver de retoriskt för att sedan komma med en konklusion.

”Svaret på frågan är att vårt allmänna bästa kräver ett gemensamt torg, en arena för det samtal och samspel under ordnade spelregler som utgör ryggrad i ett fungerade samhällsliv. Det är inte möjligt att ens tänka sig en gemensam positiv utveckling av vardagsliv och samhälle utan vare sig lokal dagspress eller public service. Alternativen blir för mörka och konsekvenserna för oförutsägbara; socialt, kulturellt, ekonomiskt och politiskt.”

Smålandsposten har varit en arena för samtal och samspel i snart 154 år. Det vill vi fortsätta med. Tillsammans med er.

https://www.dn.se/debatt/akut-kris-for-nyhetsmedier-politisk-handling-kravs-nu/