Kristina Bingström: Riktig journalistik ger inte vika

Moderator Artikeln publicerades

Det måste stå fortsatt klart och tydligt att vi som utgivare inte ger vika för påtryckningar. Att vi står fast vid en fri och oberoende journalistik.

Kristina Bingström, chefredaktör för Smålandsposten.
Foto: Lena Gunnarsson
Kristina Bingström, chefredaktör för Smålandsposten.

Som vi berättat tidigare tar även vår uppskattade lördagsbilaga lite sommarlov i år. Följer den inte med tidningen är det alltså inte fel på utdelningen utan helt enligt plan. C-bilagans reportrar och redaktörer Jan Bärtås och Per Lindbladh har liksom bilagan i sig semester och återkommer sedan utvilade och fulltankade med upplevelser som förhoppningsvis i något fall kan leda till reportage framöver.

Den 10 augusti är C-bilagan tillbaka igen.

 

Så är det återigen dags för en liten utblick i medievärlden.

Ett tjugotal anställda på gratistidningen Metro får gå, det står klart efter fredagens avslutade förhandlingar. Tidigare i veckan sa ägaren Christen Ager-Hanssen i en intervju med Medievärlden att: ”Jag har gett en rekommendation till styrelsen i Tidnings AB Metro att dra ned på journalisterna. Jag tycker det är ett ineffektivt och gammeldags sätt att skapa content.”

Att det är skillnad på innehåll och innehåll, på content och journalistik är självklart för alla seriösa aktörer i branschen. Journalister stryker inte medhårs. Journalister granskar och ifrågasätter strukturer. Det kommer aldrig att bli gammeldags. Det är vad journalistik går ut på. Det är vad Metros läsare förtjänar.

 

Tyvärr finns det avigsidor med jobbet när man arbetar med seriös journalistik – till skillnad från content. En riskkalkylering vi borde få vara utan.

I onsdags föll domen mot två personer som åtalats för att ha hotat bland andra Jönköpings-Postens tidigare ansvariga utgivare Marie Johansson Flyckt till livet. Inom media har framför allt vi kvinnor tvingats vänja oss vid allt fler hatiska kommentarer de senaste åren. Och det är hat som ibland övergår i hot. Hot som vill få oss att skriva på ett visst sätt, hot som vill få oss att skriva mer eller mindre eller inte alls om vissa saker. Det är en otroligt obehaglig och extremt beklaglig utveckling. Hot får aldrig tillåtas bli en del av jobbet. Hot får aldrig gå obemärkt förbi. Därför är det glädjande att rättegången i Jönköpings tingsrätt ledde till en fällande dom. Våra journalister måste kunna känna sig säkra och trygga. Det är en grundförutsättning i all yrkesutövning. Det måste stå fortsatt klart och tydligt att vi som utgivare inte ger vika för påtryckningar. Att vi står fast vid en fri och oberoende journalistik.

Det är vad ni läsare förtjänar.