Kristina Bingström: Tänk på att hinna njuta också!

Moderator Artikeln publicerades

Några råd på vägen till alla förstagångsföräldrar i studenthögtid som nu som bäst förbereder mottagningar och undrar hur mycket mat som egentligen går åt.

Kristina Bingström, chefredaktör för Smålandsposten.
Foto: Lena Gunnarsson
Kristina Bingström, chefredaktör för Smålandsposten.

Så ljuvligt det är denna tid att nästan varje dag kunna titta ut genom fönstret på mitt arbetsrum och se glada människor gå förbi. Glada människor, finklädda människor, uppvaktande människor och uppvaktade människor.

Det är examenstid och studenttid. Länets första studenter har redan sprungit ut, veckan som kommer avlöser de varandra. I dagens tidning uppvaktar vi nyexaminerade lärare som ser fram emot ett helt liv vid skolbänken.

I fjol hade vi själv en student hemma, i år är det som sagt ljuvligt att stå vid sidan av. Se all glädje, men slippa all stress och alla förberedelser som ofrånkomligen hör till.

Tänker på prästen och satirikern Kent Wisti som i fjol just vid den här tiden lade ut en tweet och en bild med extremt hög igenkänningsfaktor.

”Ikväll ber vi extra för alla föräldrar som hade studentmottagning och som nu i två veckor får äta överbliven pastasallad, potatissallad och kallskuret till frukost, lunch och kvällsmat.”

Underbart.

Några råd på vägen till alla förstagångsföräldrar i studenthögtid som nu som bäst förbereder mottagningar och undrar hur mycket mat som egentligen går åt:

• Tänk på att alla gäster inte äter lika mycket och definitivt inte lika mycket som din tonåring.

• Tänk på att buffé inte innebär att varje enskild rätt i sig ska mätta uppskattat antal gäster. Alla rätter tillsammans räknas.

• Tänk på att en del gäster ska hinna med flera studentmottagningar och inte kan äta sig mätta på alla.

• Tänk på att inte ställa fram all mat på en gång utan fylla på eftersom, så håller den sig fräsch längre.

• Tänk på att om möjligt välja mat som du gärna, Lex Wisti, kan tänka dig att äta dag två och tre också.

• Tänk på att notera hur mycket mat som faktiskt gick åt och hur mycket som blev kvar och spara denna notering till nästa gång det vankas student.

• Tänk på att ditt barn bara tar studenten en gång och att du som förälder ska kunna ta del av firandet också och inte stå i köket hela dagen och kvällen.

Och så ett par ord till alla studenter.

Lyckliga ni som i år skålar och skrålar ikapp!

Lyckliga ni som nu tar steget ut i livet!

Lyckliga ni som har framtiden för er!

Håll kontakten. Släpp inte taget om varandra. De här åren kommer aldrig igen.