Kristina Bingström: Tidningar, kanelbullar och kaffe

Växjö Artikeln publicerades
Kristina Bingström, chefredaktör för Smålandsposten.
Foto: Lena Gunnarsson
Kristina Bingström, chefredaktör för Smålandsposten.

Förändringens vindar blåser över det svenska medielandskapet. Tidigare i år har vi rapporterat om stora koncerner som blivit ännu större, i och med Bonniers övertagande av Mittmedia och bland annat Polaris förvärv av Stampen. I går kom nyheten att ytterligare två lokaltidningar: Norran i Skellefteå och Piteå-Tidningen i just Piteå, som fram till nu varit självständiga solitärer på mediemarknaden, köps upp av NTM-koncernen och går in i ett gemensamt bolag tillsammans med Luleåtidningarna Norrbottens-Kurien och Norrländska Socialdemokraten.

Norrans chefredaktör Marcus Melinder skriver själv till läsarna: ”Att vara ett ensamt tidningshus på dagens mediemarknad är oerhört svårt. Genom att gå in i detta nya mediebolag säkerställer vi en långsiktig utgivning av Norran. Vi skapar förutsättningar för att kunna producera ännu bättre journalistik och när vi kan dela på kostnader som inte direkt har med det redaktionella arbetet att göra öppnar det naturligtvis upp för nya möjligheter.”

Jag är själv från Skellefteå, jag är uppväxt med Norra Västerbotten (som tidningen tidigare hette), jag är skolad på Norrans redaktion. Här tog jag mina första steg som journalist, här publicerades mina första reportage, här hade jag mitt första sommarjobb. Samma starka ställning som Smålandsposten har här i Kronobergs län har Norran i norra Västerbottten och vidsträckta Skellefteå kommun. Jag hoppas och tror att de nya ägare ska ha samma betydelse för Norran som Gota Media har för Smålandsposten. Det vill säga knappt märkbart för er läsare, men en trygghet för oss som tidning.

 

Ses vi i Tingsryd i dag förresten? Mellan klockan 10 och klockan 13 är jag på plats vid vår redaktion i Tingsryd för att bjuda på kaffe, bjuda på saft och bjuda på kanelbullar. Och prata med er läsare förstås. Om vad vi gör bra och vad vi skulle kunna göra bättre. Vad ni gärna vill läsa om och vad ni saknar.

Kom förbi en sväng. Stanna till en stund. Ta en kopp fika i farten.

I helgen avslutas friidrotts-VM. Och visst är det stavhoppsfinalerna man minns lite extra. Angelica Bengtssons bragdartade svenska rekord och Armand Duplantis rafflande silver. Väl kämpat alla deltagare och tack för underhållningen!

Det är lördag. Trevlig helg!