Kristina Bingström: Välkommen till Fria ordets dag!

Moderator Artikeln publicerades

I dag är det ingen vanlig dag. Nej, i dag firar vi för fjärde året i rad Fria ordets dag i Växjö konserthus.

Kristina Bingström, chefredaktör för Smålandsposten.
Foto: Lena Gunnarsson
Kristina Bingström, chefredaktör för Smålandsposten.

Tillsammans med våra kollegor på Sveriges Radio och Sveriges Television och inte minst Växjö kommun bjuder vi in Växjö kommuns alla sjätteklassare för en dag med demokrati, yttrandefrihet och god journalistik i centrum. Det finns all anledning att uppmärksamma dessa värden lite extra. Och att göra det tillsammans gör det extra betydelsefullt.

Vis av erfarenhet kommer det att vara ett mer eller mindre ordnat kaos när närmare 1000 sjätteklassare rör sig i lokalerna mellan de olika stationera. Det fnissas och tisslas och tasslas och retas. Ljudnivån är stundtals kakafonisk. Men samtidigt finns ett allvar i botten.

Här går Kronobergs representanter för god lokal journalistik ihop för att tillsammans och gemensamt rusta våra ungdomar på bästa sätt inför framtiden.

Visst pratar vi delvis i egen sak. Vi vet hur viktigt vårt uppdrag är, vi vet vad som krävs för att göra det vi gör och vi jobbar varje dag med att sprida den kunskapen på bästa sätt.

I en värld när information och desinformation finns bara ett knapptryck bort på mobilen och det är lekande lätt att hamna i en filterbubbla där man bara stärks i sin egen uppfattning och aldrig ser helheten är det så otroligt viktigt att en grundläggande källkritisk hållning finns inbyggd i oss.

Det är huvudsyftet med Fria ordets dag. Att värna rätten till det fria ordet. Att stå upp för riktiga nyheter. Att skapa källkritiska ungdomar som växer upp till källkritiska medvetna vuxna.

Grunden handlar som i allt undersökande arbete om att ställa och kräva svar på de fem grund läggande frågorna.

NÄR? När hände det som hände egentligen? Hur gammal är artikeln?

VAD? Vad handlar det om – egentligen? Är det åsikter eller underbyggd fakta som presenteras.

HUR? Hur hittade du nyheten, vem tipsade om den.Hur dök den upp i din sökmotor – har du sökt på liknande saker tidigare.

VEM? Vem ligger bakom nyheten, vem har delat den?

VARFÖR? Varför sprids informationen, varför delas den just nu?

Hör era barn till dem som kommer till oss i dag? Prata hemma efteråt. Vad tog de till sig, vad fick de med sig?

Är du lärare på en skola utanför Växjö kommun och vill veta mer om journalistik och demokrati? Den 14-18 oktober genomförs Tidningsveckan över hela landet. Gå in på mediekompass.se för att se hur du kan få in nyheter i lektionsarbetet.

Mer om Fria ordets dag hittar du under dagen på smp.se, P4 Kronoberg och SVT Småland.