Kristina Bingström: Vilken mardröm för alla inblandade

Växjö Artikeln publicerades
Foto: URBAN NILSSON

Måndag den 27 februari 1978. Från Smålandspostens förstasida tittar tre ungdomar leende in i kameran. Snön lyser vit i bakgrunden. Rubriken står i svart kontrast: ”De skickade en hälsning till Smålandsposten. När brevet kom fram var de tre redan döda”.

Tragedin i Jämtlandsfjällen där åtta personer frös ihjäl i snön är en av de värsta fjällolyckorna i Sverige i modern tid.

I tidningen den där februaridagen berättar vi om hur 16 personer från Växjö åkte på sportlov till Anarisfjällen i Jämtland. Sällskapet postade en hälsning och en filmrulle till Smålandspostens redaktion och sedan gick hälften av dem ut på tur för att aldrig återvända.

Brevet kom fram till Smålandsposten ungefär samtidigt som de döda kropparna påträffades. Bilden på filmrullen är de sista som finns med ungdomarna i livet.

Vilken fruktansvärd hemsk mardröm för alla inblandade.

Ett par gånger de senaste åren har reportageteam hört av sig till oss för att återpublicera bilderna som postades till oss. Vi har alltid sagt nej. Av respekt för de avlidna och av respekt för de anhöriga. Däremot återpublicerar vi i dag faksimil på Smålandspostens första sida den där dagen 1978.

I en ny dokumentär gjord för Sveriges radio P3 skildras nämligen hela händelseförloppet. Reportrarna som själva bor i Östersund och arbetar på P4 Jämtland berättar i dagens tidning om dokumentären och om de djupa spår olyckan satt inte bara i våra trakter utan även i fjällvärlden. Och som en av dem säger, i takt med att fjällturismen ökar så ökar också risken för att en liknande olycka ska hända igen.

Naturen är inte att leka med, oavsett hur väl man förberett sig.