Kritiserad röd stjärna höll föreläsning i Växjö

Växjö Artikeln publicerades

De kritiska frågorna uteblev i Växjö efter Jan Myrdals långa föreläsning om Indien på måndagskvällen.

Det rabalder som den flitige författaren och debattören hade vållat när det blev känt att han skulle föreläsa i stadens huvudbibliotek hade blåst över när det väl var dags.
De politiker som för några månader sedan rasade mot besökt tog inte tillfället i akt att bemöta påståendena och historiebeskrivningen från den person som av moderatpolitikern Ulf Hedin kallats diktaturkramare.
Försöket att stoppa föreläsningen ledde till att partikollegan och kulturnämndens ordförande, Lena Wibroe, i yttrandefrihetens namn hade fått gå in och välkomna den kontroversielle författaren till Växjö.
Samarrangemanget mellan Bibliotekets vänner, ABF och den nyuppväckta lokalavdelningen av FIB Kulturfront samlade nästan 150 personer.
Med utgångspunkt från sin nya bok Röd stjärna över Indien berättade Jan Myrdal med förväntade politiska glasögon om det stora landet och i synnerhet om sin tid hos naxaliterna, en kommunistisk rörelse som också kallar sig folkets gerillaarmé.
-Det är ett stort, blodigt inbördeskrig som pågår sedan 1967 men jag är inte säker på att naxalierna kan vinna, sa han bland annat.
Tidigare på dagen höll han motsvarande föreläsning på Linnéuniversitetet