Kulturnatten gav försmak av Matlandet

Växjö Artikeln publicerades

2015 är Växjö Matlandethuvudstad i Sverige. I lördags fick kulturnattsbesökarna en försmak av de matinitiativ som kommer att serveras det kommande året, över en värmande rotfruktssoppa i Museiparken.

2015 är Växjö Matlandethuvudstad i Sverige. I lördags fick kulturnattsbesökarna en försmak av de matinitiativ som kommer att serveras det kommande året, över en värmande rotfruktssoppa i Museiparken.
Årets Matlandethuvudstad är nationell tävling på initiativ av den f.d. jordbruksministern Eskil Erlandsson (C). I september förra årets utsågs Växjö till 2015 års vinnare och nu planeras för fullt för de matinitiativ och projekt för lokala livsmedelsproducenter som ska startas under året. Syftet med visionen om Matlandet Sverige är att öka tillväxten och jobbskapandet i matsektorn. I lördags kväll hölls en kickoff för Matlandetåret före invigningen av Kulturnatten, där olika aktörer berättade om sina tankar och idéer kring utnämnandet.
– Vi har oerhört mycket matproducenter och det växer hela tiden. Samtidigt är den offentliga maten bland de bästa Sverige och gastronomin på en hög nivå. Man kan beskriva det som att det sjuder i matsektorn, säger Thomas Karlsson, näringslivschef i Växjö kommun.

I februaristartar Miljöresurs Linné upp projektet Barnens matland som ger barn på förskolor och lågstadieskolor i kommunen möjlighet att odla sina egna grönsaker i pallkragar på skolgården, och lära sig mer om var maten kommer ifrån. Odlingen tillsammans med barnen ska skötas av projektet egna odlingsledare på skolorna och lokala livsmedelsföretag och restauranger kan stötta projektet genom att bli faddrar för skolorna.
– Skogsmulle har blivit ett nationalhelgon när det gäller att prata om naturen med barn. Nu ska skogsmulle bli en miljöprofet och tillsammans med våra odlingsledare komma på besök och prata odling, kompostering och mat på skolorna, säger Gösta Skoglund från Miljöresurs Linné.
I mars fortsätter Matlandetåret med en mässa för lokala matproducenter med alla de stora matvarukedjorna på plats.