Läkare kritiseras av IVO

Växjö Artikeln publicerades
En läkare vid Växjö lasarett får nu kritik för bister efter att denna glömt kvar operationsdukar i en patients livmoder.
Foto:Arkivbild
En läkare vid Växjö lasarett får nu kritik för bister efter att denna glömt kvar operationsdukar i en patients livmoder.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar kritik mot en läkare vid Växjö lasarett, efter att denna kvarglömt operationsdukar i en kvinnas livmoder.

Smålandposten har tidigare rapporterat om en händelse där operationsdukar glömdes kvar i livmodern på en kvinnlig patient, efter en förlossning. Efter åtta dagar återkom kvinnan till sjukhuset efter att hon själv hittat operationsdukarna i sitt underliv.

Händelsen anmäldes till IVO av både patienten själv och av Region Kronoberg, enligt lex Maria.

Myndigheten har nu prövat ärendet och konstaterar att läkaren har brustit i sin noggrannhet i samband med ingreppet. De konstaterar vidare att vårdgivaren inte har uppfyllt kraven för ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.

Eftersom Region Kronoberg har vidtagit åtgärder för att något liknande inte ska kunna inträffa igen, avslutar IVO ärendet.

En liknande händelse med kvarglömda operationsdukar i underlivet ägde rum på Växjö lasarett i höstas. Även den gången hittade kvinnan själv dukarna när hon kommit hem efter en förlossning. Den gången fick varken Region Kronoberg eller ansvarig läkare någon kritik från IVO.