Lansering av ny digital lärplattform i skolan

Växjö Artikeln publicerades

I september ska omkring 12 000 skolelever och dubbelt så många vårdnadshavare in i skolans nya digitala system.

– Systemet är efterlängtat men när man inför något nytt är det alltid tålamodsprövande för användarna, säger Anders Eingfors.

Anders Elingfors är verksamhetschef på utbildningsförvaltningen.
Foto: Hilda Frankki
Anders Elingfors är verksamhetschef på utbildningsförvaltningen.

Våren 2016 berättade Smålandsposten om behovet av ett nytt system. Förra hösten utbildades pedagoger som jobbar på kommunens skolor och förskolor i systemet som heter IST lärande. Olika funktioner har kopplats på efter hand och nu är det dags för elever och vårdnadshavare att introduceras i den digitala lärplattformen, berättar verksamhetschef Anders Elingfors på utbildningsförvaltningen.

– Nu är all information samlad på ett ställe vilket gör den lättare att hitta och sammanställa. Som förälder kan du se hur ditt barn utvecklas i de olika ämnena över tid, säger han.

Genom att logga in med sitt bank-id kan föräldrar och vårdnadshavare även se sitt barns schema, läsa omdömen och bedömningar om barnet, boka tid för utvecklingssamtal, läsa veckobrev och se vilka teman barnet jobbar med. Inga mer hemskickade lösblad inför utvecklingssamtal eller veckobrev alltså.

Elever kan också logga in och se sådant som pedagogisk planering och sina omdömen.

För pedagogerna har det nya digitala systemet inneburit mycket jobb och ett förändrat arbetssätt berättar Anders Elingfors.

– Nu har systemet god funktionalitet. Det har kopplats ihop med andra system och det har varit en del inkörningsproblem, säger han.

– Lösningen fungerar både i telefoner, surfplattor och datorer vilket de flesta har tillgång till. Många elever har också dator eller surfplatta som kan användas, säger Anders Elingfors.

Information om hur den digitala lärplattformen fungerar ska ut på bred front inom kort, dels genom filmer på flera språk men även som tryckt informationsmaterial.

– Det känns väldigt bra med en lösning som varit efterfrågad av både personal och vårdnadshavare. Samtidigt är lite nervöst att se hur det funkar när vi lanserar det. Men vi känner oss lugna, säger Anders Elingfors.