Annons

Lena Fritzén: Det här gör absolut stor skillnad

Statusen för Linnéuniversitet höjdes rejält när familjen Kamprad och Inter Ikea offentliggjorde sin miljarddonation med årlig påfyllning till fromma för forskning och utveckling. Den väl tilltagna julklappen väntas ge hela regionen ett lyft.
Växjö • Publicerad 23 december 2011
Den klart största donationen
Den klart största donationenFoto: Lena Gunnarsson

– Det här gör absolut stor skillnad. Eftersom ett universitet är en otrolig tillväxtmotor är detta en förnuftig väg att gå för någon som vill satsa på Småland, speciellt som det är ett evigt åtagande så länge Ikea går bra, säger Lena Fritzén, prorektor på Linnéuniversitet och talesperson för Ingvar Kamprads stiftelse.

Under fredagen lämnas handlingarna in för registrering av stiftelsen, drygt två efter att de första mer konkreta diskussionerna hölls om dess inriktning.

Annons

I sann småländsk anda betonas att utbildningen och forskningen ska drivas verklighetsnära och vara resultatorienterad, något som rimmar väl med den image Ikeas grundare skapat kring sin egen person och sitt stora livsverk.

– Stiftelsen ska stärka forskning och utveckling med särskild hänsyn till Smålands intressen. I första hand ska det ske via Linnéuniversitetet, i andra hand kan stöd ges till andra högskolor eller utbildningar i regionen, säger Lena Fritzén.

Det är svårt att överskatta betydelsen av Familjen Kamprad stiftelse för Linnéuniversitetet och regionen.

Om ett tiotal år när stiftelsen nått sitt mål på tre miljarder kronor kommer hela avkastningen av kapitalet liksom hela det årliga tillskottet på omkring 270 miljoner kronor att kunna betalas ut till olika projekt.

En jämförelse är att universitets hela årsomsättning i år ligger på 1,5 miljarder kronor, av vilket omkring 350 miljoner kronor är forskningspengar från staten eller från annat håll.

Forsknings- utbildningsprojekt inom fem områden ska ha förtur; Förbättrad livskvalitet för äldre, entreprenörskap och särskilt sådan som främjar en levande landsbygd, bättre miljö, arkitektur, inredning och design samt forskning inom medicin.

– Vi har forskning inom alla de utpekade områdena. Medicinsk forskning finns till exempel i Kalmar medan Växjö har hälsovetenskap, säger Lena Fritzén.

Dessutom kan donationen driva på visionen om att ge universitetet en läkarutbildning.

– Det förs sådana diskussioner, men det är långsiktigt planering som kanske kan ge resultat tidigast om fem eller tio år. Det kräver någon form av samarbete med ett annat större universitet.

När det gäller entreprenörskap, ett av Linnéuniversitetets profilområden, ska forskningen samarbeta med näringsliv och offentlig sektor för att vetenskapliga landvinningar så snabbt och effektivt som möjligt kan gagna många människor.

Annons

Om projekten är tillräckligt verklighetsnära och kan omsättas i entreprenörskap är något som stiftelsens styrelse får avgöra efter hand som ansökningar kommer in.

– Det blir mycket att ta ställning till. Många tolkningar ska göras när det nu gäller att ta hand om donationen på rätt sätt, säger Lena Fritzén.

Hon tycker att den här satsningen bär tydliga spår av att det är en gammal man som tänkt tillbaka på sitt Småland och det som varit drivkraften till hans entreprenörskap.

I den konstituerade styrelsen är Lena Fritzén utsedd till verkställande ledamot och hon poängterar vikten av att hålla isär sina roller som myndighetsperson och stiftelseledamot.

Ingvar Kamprad är ordförande för stiftelsen som har sitt säte i Växjö och styrelserum i universitetets N-hus.

– Posten är dock inte vikt för familjen Kamprad för all framtid. Men så länge Ikeas grundare eller hans barn visar intresse är ordförandeklubban deras, förklarar Lena Fritzén.

Hon är inte orolig för att tillskottet från Ikea ska medföra mindre medel från staten.

– Tvärtom, ju mer vi kan få in på andra vägar, ju mer stöd från staten.

De närmaste åren under stiftelsens uppbyggnad kommer endast mindre summor att betalas ut till forskning. De första ansökningarna kommer att tas emot hösten 2012 och då endast för bidrag under 2013.

De sitter i styrelsen

Ingvar Kamprad, styrelseordförande

Katarina Olsson, professor i stiftelsejuridik

Lennart Nilsson, chef för Craafordstiftelsen i Lund

Kristina Alsér, landshövding Kronoberg

Lena Fritzén, prorektor Linnéuniversitetet

Leif B Bengtsson, Ikea

Johannes Stenberg, Ikea

Stiftelsens ekonomi

Familjen Kamprads stiftelse har från start ett kaptal på drygt 950 miljoner kronor.

Ingvar Kamrad har själv donerat 50 miljoner kronor.

Inter Ikea Group har donerat cirka 900 miljoner kronor.

Varje år kommer Inter Ikea Group att lägga till cirka 270 miljoner kronor om resultaten i den egna verksamheten medger detta.

Innan stiftelsens kapital uppgår till 300 miljoner euro, nästan tre miljarder kronor, får maximalt ett belopp motsvarande föregående års avkastning delas ut. När kapitalet nått över detta får allt som överstiger 300 miljoner euro delas ut.

Under det första verksamhetsåret 2012 får stiftelsen använda maximalt fem miljoner kronor för att komma i gång.

Det ska stiftelsen stödja

Familjen Kamprads stiftelse ska stödja projekt som syftar till:

Förbättrad livskvalitet för äldre.

Entreprenörsskap - särskilt sådan som främjar en levande landsbygd.

Bättre miljö.

Utveckling, forskning och utbildning inom arkitektur, inredning och design.

Forskning och utbildning inom medicin.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons