Luften blev fri för Växjös sjätteklassare

Växjö Artikeln publicerades
En dag om demokrati hölls för alla sjätteklassare i Växjö kommun på Konserthuset. Att regeringen kan bestämma att sommarlovet till exempel bara ska vara en månad fick många av sjätteklassarna att ropa "bu".
Foto:Filip Sjöfors
En dag om demokrati hölls för alla sjätteklassare i Växjö kommun på Konserthuset. Att regeringen kan bestämma att sommarlovet till exempel bara ska vara en månad fick många av sjätteklassarna att ropa "bu".

"Lektioner utomhus" och "skolmatens potatisar är för hårda" var några av elevernas budskap. Igår diskuterades yttrandefrihet och demokrati i Växjö konserthus.

Igår hölls för första gången "Fria ordets dag". Inbjudna var Växjö kommuns sexor. På plats i Växjö konserthus samlades eleverna för att diskutera "hur vet man vad som är sant i tidningar, radio eller teve? och "får man säga och skriva vad man vill på internet?". Syftet med dagen var att visa hur viktigt det fria ordet är i ett demokratiskt samhälle.

Adnan Catovic, lärare på Centrumskolan, tycker att temadagen är viktig eftersom många av Centrumskolans elever kommer från länder där demokratin inte fungerar eller nyligen tillkommit.

– Därför är det viktigt att vi som samhälle lär dem om just yttrandefrihet och demokrati i Sverige. För att de ska känna till sina rättigheter och se ett exempel på ett land där demokrati fungerar, säger Adnan Catovic.

I Christina Nilsson salen fick eleverna möta journalister som berättade hur man gör radio, teve och tidning. På plats var Kim Ohlsson från Junior i P4 Sveriges Radio, Kristoffer Fransson från Lilla Aktuellt och Petronella A Lindberg reporter och programledare från Smålandsposten.

Medier av olika slag blir en allt viktigare del av unga människors vardag. När Kim Ohlsson frågar eleverna om de har Snapchat eller Instagram sträcks nästan alla händer upp i luften. Samtidigt blir det allt svårare att veta vad på nätet som är falsk eller sant.

I konserthusets ateljé kunde eleverna med hjälp av en greenscreen placera sig själva i vilken miljö som helst. Aktiviteten fungerade som en påminnelse kring hur enkelt det är att manipulera innehåll.

– Eleverna får prova på att spela in en egen film med green screen. Det gör att de får en känsla av att allt de ser inte är på riktigt, säger Camilla Jönsson, på AV-media Region Kronoberg, som höll i trickfilmsaktiviteten.

Sjätteklassaren Liv Bergström från Gustavslundskolan i Växjö var en av eleverna som provade på trickfilmning.

– Jag fick ducka för ett flygplan, säger Liv Bergström glatt. Hon ser mest framemot att få träffa Kristoffer Fransson från Lilla aktuellt och pröva på att göra en egen tidning.

– När jag var liten gjorde jag en egen tidning som jag försökte sälja. Därför ska det bli roligt att få göra det på riktigt, säger Liv Bergström.

Arrangörerna för temadagen var Växjö kommun, utbildningsförvaltningen, Det fria ordets hus, SVT, Smålandsposten, SR P4 Kronoberg samt Region Kronoberg AV Media.