Annons

M: Låt asylsökande bo på särskilda centrum

Asylsökanden borde bo på särskilda asylcentrum tills de fått besked om uppehållstillstånd, så att utvisningarna kan säkerställas.
Det föreslår Oliver Rosengren (M) i Växjö men hans förslag möter kritik.
Visby • Publicerad 2 juli 2018 • Uppdaterad 9 augusti 2018

Martin Olauzon har för statens räkning utträtt hur mottagningsprocessen för nyanlända ska bli bättre. Hans utredning, den så kallade Mottagningsutredningen, föreslår bland annat att sex särskilda mottagningscentrum upprättas i Sverige. Dit ska alla nyanlända ska komma när de anländer till Sverige.

Enligt hans förslag ska de bo där i 30 dagar och få tillgång till Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, kommunerna och andra myndigheter, för att sedan hänvisas till en kommun i landet.

Martin Olauzon, statens särskilda utredare, Oliver Rosengren (M), Leif Klingensjö, SKL, Katrin Stjernfeldt (S), Malmö stad och Maria Mindhammar, Arbetsförmedlingen vid ett seminarium i Almedalen.
Martin Olauzon, statens särskilda utredare, Oliver Rosengren (M), Leif Klingensjö, SKL, Katrin Stjernfeldt (S), Malmö stad och Maria Mindhammar, Arbetsförmedlingen vid ett seminarium i Almedalen.Foto: Per Jodenius
Annons

Utredningen diskuterades på ett seminarium under Almedalen arrangerat av Malmö stad.

Förslaget har fått kritik. Kritikerna menar att asylcentrumen skapar getton och att det inte leder till bättre integration.

På seminariet deltog bland annat Oliver Rosengren (M), kommunalråd och ordförande för nämnden för arbete och välfärd i Växjö. Han anser att förslaget är bra men han vill gå längre. Han vill att den asylsökande bor på centret fram tills denne har fått beslut om uppehållstillstånd. Syftet är bland annat att de som nekas uppehållstillstånd lättare kan utvisas, då polisen vet var personerna finns.

Oliver Rosengren (M), kommunalråd och ordförande för nämnden för arbete och välfärd i Växjö kommun.
Oliver Rosengren (M), kommunalråd och ordförande för nämnden för arbete och välfärd i Växjö kommun.Foto: Per Jodenius

– Förslaget om nationella ankomstcenter är bra. Men man borde bo där tills de fått beslut om att vara kvar i Sverige eller om de ska lämna. Vi har i dag fått ett skuggsamhälle i Sverige på grund av de 10 000-tals människor som finns i landet och har beslut om utvisning, men som polisen inte kan verkställa, säger han till Smålandsposten.

– Med ett center där man bor kan man kontrollera att utvisningarna sker mer effektivt, fortsätter han.

Asyltiderna är flera år, då kan folk bli kvar där länge utan möjlighet att etableras om de får stanna?

– I Tyskland tar asylprocessen tre till fyra månader och det borde vara målet för Sverige också. Om man kan få ett beslut inom några månader är det inte orimligt att bo där. Det undantag man kan göra är för barnfamiljer, eftersom barnen har rätt till skolgång och vi kan inte ha ett parallellt skolsystem i Sverige.

På hemmaplan möts Oliver Rosengrens utspel av kritik.

– Jag tror inte att hans förslag leder till bättre integration, snarare tvärt om. De asylsökande kommer längre från samhället och om de får uppehållstillstånd tar det längre tid innan de kan integreras. Nyanlända behöver komma i utbildning och få jobb, de gynnas inte av att bo på dessa centrum längre tid än utredaren föreslår, säger Martin Edberg (S), vice ordförande i nämnden för arbete och välfärd.

– Risken är stor att vi får ett skuggsamhälle, fortsätter han.

Per JodeniusSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons