Magnus Hagevi: Vem ska satsa på Almedalen?

Almedalen Artikeln publicerades
Centerledaren Annie Lööf signerar sin bok i Almedalen.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Centerledaren Annie Lööf signerar sin bok i Almedalen.

Efter några år av uppehåll är jag i år tillbaka bland politiker, forskare, journalister, propagandörer, lobbyister, idealister, månglare och nyfikna i Almedalsveckan i Visby. Kärnan i denna vecka är partiledarnas politiska tal som de håller var sin kväll åtta dagar i rad i Almedalen, men veckan är mycket mer än partiledartal.

Varje år slår Almedalsveckan rekord i evenemang och deltagare. I år registrerades över 4 200 evenemang. Dessutom firar Almedalsveckan 50-årsjubileum. Det var 1968 som Olof Palme på eget initiativ avbröt sin semester på Fårö och åkte in till Almedalen och höll tal inför semesterfirarna. Efter en tid hakade de andra partiledarna på. Så småningom lade partierna till ekonomiska seminarier. Efter några år arrangerade partierna ytterligare seminarium och en tid därefter kom andra organisationer än partierna och gjorde samma sak. Så rullade det igång. Almedalsveckan har fått en lätt anarkistisk prägel. Trots att Almedalsveckan är enorm – vartenda skrymsle i Visby med omnejd är uthyrt till besökare – så består evenemanget i sig själv av olika evenemang som i stort sett endast samordnas av Gotlands kommun.

Seminarier, paneldiskussioner, happenings, mingel, föredrag samsas om varandra. Skilda ämnen som kemikalier i byggvaror, regeringsfrågan, bilbränder, världsfreden, musik som maktinstrument, entreprenörskap, miljö, utbildning och mycket mer tas upp i politiskt perspektiv. Att delta under Almedalsveckan ger mycket för den politiskt intresserade. Här träffas politiker, företagare, lobbyister, pampar och ideellt arbetande i otaliga samtal. Det är svårt att bestämma sig för om Almedalsveckan är ett demokratiskt torg eller en marknadsplats. Kan det vara både och?

Utsikt över Hamnplan under politikerveckan i Almedalen.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Utsikt över Hamnplan under politikerveckan i Almedalen.

För vem är det lönt att organisera evenemang under Almedalsveckan? De som funderar på det bör ha klart för sig vilka mål som de vill uppnå under Almedalsveckan. Att fylla ett rum med folk bör inte vara ett av dem. Det kan en organisation lika gärna göra någon annanstans till en billigare kostnad och ofta med ett bättre resultat. De flesta som organiserar evenemang under Almedalsveckan hoppas på tre saker: få genomslag i massmedia och social media, knyta kontakter och nå strategiska personer med sitt budskap. De som inte lyckas med något av detta borde nog tycka att deras satsning på Almedalsveckan var misslyckad.

Många regioner och kommuner organiserar egna evenemang under Almedalsveckan. I Smålandsposten har representanter för region och kommuner i Kronoberg sagt att de avstår i år. Smålandspolitikerna gör antagligen rätt bedömning. Det är svårt att förstå vad som är syftet med att kommuner och regioner lägger sina knappa resurser på att försöka slå sig fram i Visby. Det betyder inte att Almedalsveckan är tom på Smålandspolitiker. Flera av dem är efterfrågade till seminarier och paneler som partier och andra organisationer anordnar. För egen del är det ofta en igenkännandets glädje då många av dem har varit statsvetarstudenter på Linnéuniversitetet.