Överbeläggning hotade - regionen tvingades till stabsläge

Växjö/Ljungby Artikeln publicerades
På grund av ett stor inflöde av nya patienter på länets två sjukhus under den gånga helgen, gick regionen i stabsläge.
Foto:Montage/Smålandsposten
På grund av ett stor inflöde av nya patienter på länets två sjukhus under den gånga helgen, gick regionen i stabsläge.

På grund av ett stor inflöde av nya patienter på länets två sjukhus i Växjö och Ljungby under den gånga helgen, gick regionen i stabsläge.

– Vi balanserar på gränsen till det möjliga, säger Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

– Orsaken var att vi hade väldigt mycket patienter och en hotande överbeläggningssituation, utöver det vanliga, säger hälso- och sjukhusdirektören Per-Henrik Nilsson på Region Kronoberg.

– Vi har ett antal obemannade vårdplatser, vilket innebär att vi inte har lika många vårdplatser tillgängliga som vi brukar ha vid denna årstid. I kombination med det infektionstryck vi har i samhället just nu, så blev det besvärligt. Vi balanserade på gränsen till det möjliga, fortsätter han.

Sjukhusvården gick i stabsläge på tisdagen och det varade till klockan 14 på onsdagen. Stabsläge är det första steget vid allvarlig händelse och innebär att berörda chefer kopplas in, tillsammans med vårdplatskoordinatorerna och drar upp strategierna.

– Vi har sådana här situationer då och då. Eftersom det såg tuffare ut än på länge, gick vi upp i stabsläge. Men det var aldrig så att vi gick upp i något katastrofläge, säger Per-Henrik Nilsson.

– Vi har ett väldigt bra samarbete med kommunerna och de tog hem de patienter de kunde, så snabbt som de hade möjlighet till. Stabsläget hävdes under onsdagseftermiddagen.

Regionen söker nu febrilt efter fler sjuksköterskor, så att de kan bemanna upp de stängda vårdplatserna.

– Vi sparar inte på krutet när det gäller att hitta personal. Jag hade den stora glädjen att introducera 38 nya sjuksköterskor i måndags, det var 24 vid samma tid förra året. Så det går åt rätt håll, säger Per-Henrik Nilsson.