Manifestation för hotad ås

Växjö Artikeln publicerades

Åsen på Norremark ska sprängas, schaktas bort och bli plats för handel och kontor i stället.
Så ser det kommunala beslutet ut.
– De är rent ut sagt blåsta tycker jag, säger Stig Andersson som under lördagen deltog i en manifestation för att bevara åsen.

Stig Andersson och ett 60-tal andra personer som engagerat sig i åsens öde samlades under parollen "Bevara åsen" på lördagsförmiddagen.
Deras förhoppning är att de ansvariga politikerna ska tänka om.
Inte för att åsen innehåller några större naturvärden utan mest för att den är som den är, ett landmärke som bryter av de tillplattade och exploaterade ytorna som annars dominerar Norremark och för att den är ett stycke natur som minner om inlandsisens framfart.
– Varför ta bort ett sådant här naturområde? Den är vacker som den är när man kommer norrifrån och kör in i Växjö, säger Cheryl Jones Fur (MP) som protesterat mot beslutet att ta bort åsen.
Men här ska det ju in nya företag som ger jobb och skatteintäkter. Är inte det bra?
– Det tycker jag är jättebra. Men då ska man först utnyttja de områden som finns runt omkring här för att bygga, säger Cheryl Jones Fur och pekar på andra tomter i området som fortfarande inte är bebyggda.
Men nu är ju besluten fattade i demokratisk ordning, respekterar ni inte det?
– Vi tycker ändå att det här beslutet skulle ha gått upp i fullmäktige för att fullfölja den demokratiska processen. I stället har det gömts undan i byggnadsnämnden.
Men hade det ändrat på något, tror du?
– Ja, det kunde ha blivit en större debatt som inneburit att den här frågan fått större uppmärksamhet. Och då kanske politiker inom alliansen skulle ha tänkt om.
Planerna på att exploatera och jämna ut området har funnits i flera år.
I dagarna vinner detaljplanen, som en majoritet av politikerna i byggnadsnämnden klubbat igenom, laga kraft.
Mycket välkommet, säger företagaren Birger Arvidsson på Mondi Soffbutiken som ligger i den norra delen av Norremarks handelsområde.
– Vi vill ha en väg som knyter ihop hela Norremark och vi vill ha mer etableringar här. Åsen har spelat ut sin roll, säger han.
Kommunens näringslivschef, Thomas Karlsson, säger att behovet av ny mark för handel och kontor är stort.
– Det pågår förhandlingar med två företag om etablering där och vi har också fått in ytterligare förfrågningar, säger Thomas Karlsson.
Enligt Birger Arvidsson är det ytterst sällan som det är någon människa på Åsen. Bortsett från att en och annan tjuv gömmer sig där i snåren ibland.
Det säger andra företagare i området också. Dessutom ligger Fylleryd, ett högklassigt rekreationsområde, bara ett stenkast bort.
Men det är inget som biter på Stig Andersson och åsens andra vänner.
– Det är ju kommunens fel att det är så här. Om man gjorde iordning det som ett fritidsområde skulle det vara massor med folk här på åsen.