Männen som jagas för mordet på Gert-Inge Bertinsson

Växjö/Markaryd Artikeln publicerades

Det är 47-årige Oleksandr Traiduk och 48-årige Yaroslav Lavryniv som jagas för mordet på 70-årige Gert-Inge Bertinsson i Markaryd.

Polisen har nu valt att offentliggöra passbilderna på de efterlysta männen för att intensifiera jakten.

– Det är mycket angeläget att de båda efterlysta männen frihetsberövas. Våra interna åtgärder har inte lett fram till något genombrott och det är ett så allvarligt brott att vi har beslutat att offentliggöra bilderna, säger Robert Loeffel, polisens presstalesman i region Syd.

Det är 48-årige Yaroslav Lavryniv och 47-årige Oleksandr Traiduk som polisen söker.
Foto: Polisen/Montage
Det är 48-årige Yaroslav Lavryniv och 47-årige Oleksandr Traiduk som polisen söker.

Polisen hoppas nu få in tips om var de båda mordmisstänkta männen från Ukraina kan befinna sig, men frågan är om de fortfarande är kvar i Sverige.

Växjö tingsrätt häktade den 14 augusti de båda männen i sin frånvaro misstänkta för mordet på Gert-Inge Bertinsson i Markaryd som skedde den 31 juli. Männen häktades även för tillgrepp av fortskaffningsmedel efter att samma dag ha stulit offrets bil på Drottninggatan i Markaryd.

47-årige Oleksandr Traiduk häktades även på sannolika skäl misstänkt för bedrägeriförsök sedan han vid tre tillfällen ha försökt ta ut pengar med Bertinssons bankomatkort i en uttagsautomat. Samtliga bedrägeriförsök skedde den femte augusti på Sankt Eriksgatan i Stockholm och mannen filmades av kameror vid uttagsautomaten.

– Vi letar efter de båda männen och vet inte var de befinner sig just nu, säger vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson som leder mordutredningen till Smålandsposten.

Sista gången Gert-Inge Bertinsson sågs i livet var vid 17-tiden den 31 juli när han lämnade sin frisör. Den tionde augusti hittades han död i ett skogsparti i trakten av Hannabad, söder om Markaryd.

Åklagare Yvonne Rudinsson vill inte berätta om man misstänker att mördarna var ute efter offrets bil, en Volvo XC 90, eller om det finns något annat tänkbart motiv till dådet.

–Vi har en viss uppfattning om vad det är som har hänt, men vad det är vill jag inte gå ut med just nu, säger hon.

En fråga som saknar svar är varför de misstänkta mördarna väntade i fem dagar innan de försökte ta ut pengar från offrets bankkonto.

Det finns även andra omständigheter som polisens mordutredare i Växjö håller sig uppdaterad om via poliser i Västerbotten som utreder en 80-årig mans försvinnande i Rentjärn i Malå kommun. 80-åringen försvann den tredje augusti spårlöst under en cykeltur och har ännu inte återfunnits. En förundersökning om människorov är inledd.

Gert-Inge Bertinssons stulna och falskskyltade bil iakttogs av flera vittnen i Malå kommun dagarna före 80-åringens försvinnande. Och ett röstkort som kopplas till en anhörig till mordoffret i Markaryd har hittats vid en skogsbilväg i Malå kommun, vilket tidningen Norran var först med att rapportera.