Martin Moses vann årets kock
Är man topp tre på alla rätter, då vinner man. Så resonerade Växjösonen Martin Moses inför finalen. Men på den första tävlingsdagen under torsdagen slutade han som femma vid korvrätten, som är ett av delmomenten. Det gjorde att han behövde leverera lite bättre vid finalen. Och det gjorde han.
– Jag kunde inte spela safe utan var tvungen att lyfta upp det hela och trycka på smakerna. Jag var tvungen att köra hela vägen, ända in i kaklet. Ingen kommer ihåg en fegis, säger Martin Moses.
Strax efter klockan 15.30 på fredagseftermiddagen blev det klart att han vann Årets Kock 2019. Han är numera verksam på SK Mat & Människor i Göteborg. 2018 knep han silvret i Årets Kock.
– Det känns helt fantastiskt! Enormt! Det är också en lättnad efter två tuffa och långa dagar. Jag har kämpat länge men jag ska erkänna att jag hade en go känsla. Jag visste att jag var stark på vakteln som var den sista utmaningen och ledde fram tills dess men man vet ju aldrig om någon kommer och är bättre, säger han.
Under finaldagen stod en potatisrätt med vaktel på menyn. Dessutom presenterades en hemlig råvarukorg. Av råvarorna lagade Martin Moses en ljummen kräfta med rökta tomater, kräft- och krondillsbuljong, bondbönor, hyvlad karljohan och krispigt korn.
Under tävlingarna har familjen varit på plats för att heja på. Det var också barndomskompisar från Växjö.
– Det känns jättestort att leverera när de är här, säger Martin Moses.
Vid prisutdelningen fick han ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip och en prischeck på 250 000 kr. Utmärkelsen betyder mycket för den nya mästerkocken.
– Det är ett erkännande, att man har lyckats. Sedan får vi se var det här leder, säger Martin Moses.