Martina såg sina stulna smycken i tidningen

Växjö Artikeln publicerades

– Jag hade gett upp hoppet och blev lite paff.
Martina Lundin i Lammhult beskriver tankarna när hon såg bilder i Smålandsposten på sina smycken som försvann vid villainbrottet i november.

Polisens godsspanare har fått in mängder av tips efter artikeln om den internationella stöldhärvan som nu rullas upp i Kronobergs län och i Tyskland. Resultatet har hittills blivit att polisen vet att flera av smyckena kommer från villainbrottet hos Martina Lundin.
– Dessutom har ett föremål som beslagtagits i Tyskland pekats ut av en villaägare i Tingsryds kommun som hade ett större inbrott i somras, säger godsspanare Carl Tobiazon.
–?Vi fick bra gehör när bilderna kom ut i tidningen, sammanfattar kollegan Jerry Nilsson.
Under fredagen visade de båda godsspanarna vid länets polis de beslagtagna smyckena för Martina Lundin.
Det första smycket som hon direkt kände igen var ett klassiskt guldsmycke, en bismarcklänk.
–?Det är en present från min farmor, eventuellt var det en studentpresent. Det kan jag kolla upp och på den tiden använde jag den mycket, sedan har den mest legat i ett smyckeskrin.
En annan guldlänk var Martina Lundin också säker på att det kom från inbrottet hemma hos henne – den saknade nämligen ett litet spänne.
–?Det är sådana detaljer som är viktiga och gör att det är lättare att identifiera att just det här smycket kommer från det inbrottet, säger Carl Tobiazon, och tillägger:
–?Vi gör förstås en rad andra kontroller med stämplar och liknande för att med säkerhet kunna knyta beslagtagna föremål till en brottsplats.
När Martina Lundin fick se ett guldhalsband reagerade hon direkt.
–?Det här fick jag av min ex-man när jag fyllde 21 år. Och där ligger armbandet som hör till, säger hon och pekar på en annan av påsarna med smycken som polisen har med sig.
Bland smyckena fanns även hennes pärlarmband från bröllopet, ytterligare guldsmycken och ett oäkta halsband som köpts under en semester i Thailand.
Martina Lundin är glad över att få tillbaka flera av sina smycken, snart tre månader efter villainbrottet på Limmarvägen i Lammhult. Inbrottet upptäcktes när familjen kom hem efter att ha varit bortrest några dagar.
–?Det var kallt i huset eftersom ett fönster stod på vid gavel. Om det inte varit för fönstret hade vi nog inte just då sett att någon varit i huset. Tjuvarna förstörde ingenting men tog rubbet när det gäller smycken, förutom några Pilgrimssmycken. Sedan tog de även lite pengar som tillhörde barnen, säger hon.
Carl Tobiazon och Jerry Nilsson poängterar att hon inte får tillbaka några grejer direkt efter visningen.
– Vi skriver ned det som sagts om varje smycke och när utredningen är klar lämnar vi alla uppgifter till åklagare. Men det blev ett förvånansvärt gott resultat med sju utpekade föremål även om en del arbete återstår ännu.
– Det är något av grädde på moset i det här arbetet att få lämna tillbaka grejer till ägaren efter ett villa­inbrott, påpekar Carl Tobiazon.
”Tjuvarna förstörde ingenting men tog rubbet när det gäller smycken.”