Massiv polisinsats bevakar möte mot böneutrop i Växjö

Växjö Artikeln publicerades

En omfattande polisinsats förbereds sedan det nybildade partiet Alternativ för Sverige fått tillstånd att hålla ett torgmöte på Storgatan i Växjö vid lunchtid på fredag.

Anledningen till mötet är beslutet att tillåta böneutrop från moskén i Växjö.

– Vi jobbar för fullt med att planera inför detta och det kommer att vara en polisresurs som ska kunna hantera olika situationer som kan tänkas uppkomma, säger Robert Loeffel vid polisens presstjänst.

Stiftelsen Växjö muslimer fick nyligen tillstånd att i samband med fredagsbönen spela upp ett tre minuter och 45 sekunder långt förinspelat böneutrop med start klockan 13 under sommartid och klockan 12 normaltid. Tillståndet gäller moskén på Försommarvägen i Växjö och det första böneutropet kan komma att ske nu på fredag.

Gustav Kasselstrand, ordförande för det nya partiet Alternativ för Sverige. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Gustav Kasselstrand, ordförande för det nya partiet Alternativ för Sverige. Arkivbild.

Det är därför som Alternativ för Sverige inleder sin valkampanj i Växjö med partiledaren Gustav Kasselstrand i spetsen. Han har tidigare varit ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund innan han för tre år sedan uteslöts från Sverigedemokraterna.

Polisen har nyligen lämnat tillstånd för Alternativ för Sverige att hålla sitt möte utanför Palladium på Storgatan i Växjö kommande fredag.

– Mötestillståndet gäller klockan 12-13 med tid för förberedelser från klockan 11.30. Det är ett torgmöte som avser anförande med tal stående på platsen. Det är alltså ingen demonstration där man ska röra på sig, säger Per-Olof Söyseth, biträdande polisområdeschef i Sydöstra Götaland.