Matig mässa ska sätta Växjö på kartan

Växjö Artikeln publicerades

Grunden är lagd till en nationalrena för Matlandet Sverige. Första föreställningen med en stor smakfull mässa, seminarier, SM-final för unga kockar och inslag av vilda svin ges i Växjö under tre septemberdagar. 15–20 000 besökare väntas.

Med en budget på 1,8 miljoner kronor spikades på fredagen huvudmenyn för pilotprojektet Mat 2011 som ska sätta Växjö och regionen på matkartan.
Nu återstår att fila vidare på alla ingredienser för att få den breda anrättningen så lockade att den lever upp till högt satta ambitioner.
– Tanken är att bygga upp ett starkt varumärke och få en nationell arena för maten. Den ska vara bred för att nå en större målgrupp även om det blir några speciella nischer, den offentliga maten är en sådan i år, säger projektledaren Calle Sand.
– Evenemanget vänder sig till såväl allmänheten, politiker som branschfolk, säger han.

I centrum stårmatmässan på Stortorget den 16 och 17 september. Den är själva navet och ska genomföras under tältdukar som tar drygt halva ytan framför residenset i anspråk.
– Intresset från producenter och förädlare av småskalig och ekologisk mat har varit stort. Minst 50 utställare, de flesta från Kronoberg och angränsande län, kommer att vara på plats för att möta konsumenterna, säger Calle Sand.
– Det har kommit fram en hel del småskaliga matproducenter i regionen. Ofta började det som en hobby och nu har det blivit dags att ta nästa kliv i tillväxt, säger Växjös näringslivschef Thomas Karlsson.
– Vi fick blodad tand under EU:s ministermöte 2009. Mässan då blev oerhört lyckad och de uppföljare som Kulturparken ordnat har också rönt stort intresse bland konsumenterna. Det här ligger rätt i tiden, konstaterar han.

Matlandets portalfigur,landsbygdsminister Eskil Erlandsson, kommer självklart att finnas på plats liksom LRF:s färska ordförande Helena Jonsson och vd:n Anders Källström. LRF är en av finansiärerna även om EU-pengar står för huvuddelen av kalaset.
– Vi har en strategi för ökad livsmedelsproduktion och för att lyckas krävs till exempel en större andel svenska råvaror i offentliga kök, säger Annette Hohner på LRF Sydost.
Ett problem för bönderna är dock de stora stammarna av vildsvin, ett djur som Mat 2011 särskilt kommer att uppmärksamma.
– Vi vill öka intresset för vildsvinsköttet, det kan leda till ökad avskjutning och en mindre stam. I dag finns en utbredd frustration bland lantbrukarna över vildsvinens framfart, säger Anette Hohner.
SM-finalen för unga ekokockar ska avgöras under mässan. Sex tremannalag har nått finalen i den landsomfattande tävlingen för elever i årskurs två på restaurangskolorna. Ett av finallagen kommer från John Bauergymnasiet i Växjö.
Förutom äran ligger praktik hos kocklandslaget i potten.

Mat 2011är viktig på flera sätt.
– Det bidrar till att sätta regionen kartan och stärka besöksnäringen. Stora evenemang är viktiga, säger Maria Lexert på Växjö & Co.
Arrangörernas ambition är att återkomma med ännu större styrka de kommande åren.