Matmässan slår ett slag för närproducerad mat

Växjö Artikeln publicerades

Tältet på Stortorget växer för varje år och enligt landsbygdsminister Eskil Erlandsson är matmässan större än någonsin. Samtidigt som den aldrig har varit mer lokal.

Mat 2013 slår ett slag för närproducerad mat och är den största av sitt slag i landet. Att mässan är stor var det många som märkte under gårdagen i det packade tältet på Stortorget.
– Restaurangen är en timme gammal och är redan full av ätande gäster, säger krögare Robert Kroon, som i vanliga fall driver Öjaby Herrgård.
Denna helg heter hans restaurang Mat från Småland och finns i tältet på Stortorget. I går förmiddag var det invigning och redan i morgon försvinner restaurangen, som är uppbyggd kring mässan Mat 2013 och består till 99 procent av närproducerad mat.
Robert Kroon berättar att de satsat på vildsvins­kött och mycket av grönsakerna kommer från Östrabo Ekobacke.
För inte så många år sedan var alla i Sverige tvungna att anpassa sitt ätande efter den mat som fanns tillgänglig lokalt. Det konceptet har Robert Kroon tagit fasta på och att hitta råvaror har inte varit något problem.
– När vi väl börjar skrapa i myllan så finns det stora möjligheter, säger han.
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) tror inte heller att det råder brist på lokala matproducenter och matmässan är en möjlighet för producenterna att knyta kontakter och visa upp sig.
– Det här erbjuder en möjlighet för alla. Inte minst för konsumenter, många av oss vill ha det som har en identitet, oavsett var vi är. Och i detta fall är identiteten Småland, säger Eskil Erlandsson.
Dagny Pettersson har tagit sig till Växjö från Rottne. Hon har hunnit handla blommor, bröd och bär och tycker att matmässan är en spännande upplevelse.
– Vi missade förra året men i år är vi här, det är roligt att se så mycket annorlunda saker, säger Dagny Pettersson.
Matens Almedalen. Så beskriver Eskil Erlandsson årets matmässa på Stortorget. Och visst finns det likheter då Mat 2013 genom seminarier, mässa och workshoppar försöker vrida och vända på alla aspekter av temat mat.