Medborgarkontoret larmar om tickande bomb

Växjö Artikeln publicerades

Niobarnsfamiljen Nur bor i en trea.
På 76 kvadrat - med en toalett.
- Du kan ju förstå själv. Det är riktigt jobbigt, säger pappa Ali Mohamed Nur.

Det finns sängar och madrasser runt om i hela lägenheten. Det är hårt tryck på det mesta. Inte minst på toaletten på morgonen.
- Det blir långa väntetider. Jag är glad över att få vara här men det är så klart svårt att bo i en trea, säger mamma Amina Aden.
Elva personer i en lägenhet på 76 kvadrat märks också i grannskapet.
-Vi har fått klagomål från grannarna, berättar Ali Mohamed Nur.
Han har försökt hitta en större bostad. Men det är tvärstopp. Det är samma svar varje gång.
-Vi har inga lägenheter tillgängliga.
Flera andra stora familjer sitter i samma situation. Smålandsposten har tagit del av ett mejl som Medborgarkontoret som öppnat på Araby skickat till kommunledningsförvaltningen och politiker.
"Vill bara informera er om att vi sitter på en tickande bomb när det gäller flyktingar och deras bostäder. Det finns inga lägenheter."
I mejlet radas det upp exempel på nyanlända barnfamiljer som saknar egen bostad.
"Det går inte att låstas längre att det inte finns ett problem."
Anna Bertland är samordnare på Medborgarkontoret.
-Bostadssituationen är ju jätteansträngd. Det är många som har fått uppehållstillstånd och som inte har sin bostadsfråga löst, säger hon.
Familjen Nur har sitt ursprung i Somalia och återförenades för bara några veckor sedan i trean på Nydalaområdet i Växjö. Ali Mohamed Nur kom till Sverige 2009. Han bodde först i Göteborg men valde sedan att flytta till Växjö.
- Jag tyckte att Göteborg var för stort och ville till en mindre stad, berättar han.
Amina Aden och barnen har under de senaste åren bott under enkla förhållanden i Etiopiens huvudstad Addis Abeba och kom till Sverige i mitten av januari efter att ha fått uppehållstillstånd.
- Jag är glad att jag är här nu och att jag får träffa pappa och får vara med honom, säger Mohamed, 17.
Men det är trångt, svårt att få ro med läxor och att bara få vara ifred en stund.
-Det går ju inte, säger 14-åriga Faray.
Ali Mohamed Nur tar upp sitt yngsta barn i famnen, Abdirahman som är åtta månader, och pussar honom på kinden.
– Jag blev jätteglad när de fick ett positivt svar om uppehållstillståndet. Det var jobbigt att leva här utan dem. Men nu är det jobbigt att leva med dem i en så här liten lägenhet, riktigt jobbigt, säger han.
KD-politikern Rene Jaramillo är ansvarig för integrationsfrågor i kommunen och för utvecklingsfrågor på Araby. Han säger att han känner till situationen och att det behöver byggas fler bostäder i Växjö.
Men han trycker också hårt på att de nyanlända har ett eget ansvar. Hittar de inte bostad här har de ansvar för att försöka hitta andra lösningar i andra kommuner.
Är det ditt besked till dem som inte löst bostadsfrågan?
- Föräldrarna måste ta ansvar. Om jag väntar på mina barn och jag inte kan hitta den lägenhet som jag behöver för att ge alla i familjen livskvalitet, då att det är föräldrarna som har ansvar att tänka på att titta på en annan kommun där det kanske går att få en lägenhet där familjen kan utvecklas.
-Det är självklart att vi har ett ansvar men människor har själva också ett ansvar. Ingen kan säga att Växjö lämnar människor, som behöver hjälp, på gatan.