Annons

Mot en ny hyra

Det behövs ett nytt sätt att avgöra bostadshyror. Moderaternas beslut i helgen innebär att hoppet om en fungerande hyresmarknad tänds.
Publicerad 18 oktober 2017
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Hasse Holmberg/TT

I helgen antog Moderaterna på sin partistämma i Örebro en skrivelse om att arbeta för en friare hyressättning på hyresrätter. Partiet kommer att söka en blocköverskridande överenskommelse för att på ett ansvarsfullt sätt fasa in ett ”nytt och mindre reglerat hyressättningssystem i hela beståndet”.

Bakgrunden är den nuvarande regleringen inte tar hänsyn till efterfrågan eller geografiskt läge. Det skapar en stel hyresmarknad där det förvisso finns många vinnare men också många som inte får en chans till att hyra en bostad som passar deras behov. En reglering där läge och efterfrågan kan tas med i beräkningarna skulle innebära en större spridning av månadshyror. Det skulle i sin tur öka rörligheten och därmed möjligheterna för människor att tacka ja till arbete eller studier i en ny stad.

Annons

En annan viktig effekt skulle vara att incitamenten för att bygga och förvalta hyresrätter skulle stärkas. De hyresförhandlingar som nu avgör hyrorna innebär att många drar sig för att investera i hyreshus. Förhandlingssituationen är märklig och unik i det svenska samhället. Eftersom Hyresgästföreningen som företräder hyresgästerna inte bor i husen finns det ingen gräns för motståndet mot hyreshöjningar.

En annan reglering av hyrorna skulle kunna göras förutsägbar och trygg för hyresgästen. Det är också vad Moderaternas avsiktsförklaring anspelar på. Partiet har inget intresse av att förhandla med Socialdemokraterna utifrån premisser som man på förhand vet inte kan bära frukt.

Sådana förhandlingar hölls våren 2015 då man försökte nå en blocköverskridande överenskommelse kring bostadspolitiken. Den gången hade inte den rödgröna regeringen enats kring en enskild problembild och efter ett par månader avbröts förhandlingarna utan att lett fram till reformförslag.

Resultatet av det blev att hushållens belåning har kunnat fortsätta och bostadspriserna öka. Samtidigt som allt fler tunga bedömare varnar för Riksbankens fortsatta minusränta.

Bolånen och hyresregleringen är två områden som behöver åtgärdas. Det är nästan alla partier på det klara med men eftersom de nödvändiga åtgärderna på kort sikt kan drabba väldefinierade väljargrupper skjuter man hela tiden på omläggningen.

Det är välkommet att Moderaterna kommer att arbeta för en vettigare hyresreglering med brett stöd i riksdagen. Det är ett krävande arbete som lär dra ut på tiden men frukterna kommer att vara bestående. Hyresrätter kommer bli billigare där de borde vara det, och dyrare där de borde vara dyrare. Det kommer innebära en mer hälsosam marknad och att hyresrätten som boendeform säkras för framtiden.

Det finns många livssituationer där hyresbostad passar bättre än att äga sitt boende. Hyresrätten innebär en förutsättning för att människor skall kunna vara spontana. Med en omläggning av hyresregleringen kan detta bli verklighet även i Sverige.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons