Växjö: Mycket att göra på jobbet - släppte häktad

Växjö Artikeln publicerades

Ett befäl på häktet i Växjö åtalsanmälas till Kriminalvårdens personalansvarsnämnd. Befälet satte en person på fri fot - som skulle varit häktad.

Häktet i Växjö.
Foto: Arkiv
Häktet i Växjö.

Det var i slutet av oktober förra året som en klient på häktet i Växjö sattes på fri fot. Personen skulle stanna kvar i häktet, men befälet kontrollerade inte alla uppgifter rätt och riktigt, utan satte personen på fri fot.

Befälet gjorde bara en kontroll mot Åklagarkammaren och följde inte de rutiner som finns på häktet i Växjö. Då skulle han även ha gjort en kontroll i Kriminalvårdsregistret.

Om en sådan kontroll hade gjorts skulle befälet, enligt Kriminalvårdens personalansvarsnämnd, upptäckt att det fanns en dom där sista dagen för överklagan var passerad. Detta skulle befälet i sin tur dubbelkollat med hovrätten innan han satte den häktade personen på fri fot.

Befälet menar att han hade mycket att göra på jobbet på grund av en utbildningsdag och tyckte inte att han hade tid med detta. Nu åtalsanmäls han till Kriminalvårdens personalansvarsnämnd.