Nattens händelser lokalt och i omvärlden

Kronoberg Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

Det har varit en lugn natt i Kronobergs län, rapporterar polisen.

Det enda som rapporteras under natten är en brand i en mindre fristående byggnad på Hultängsvägen i Växjö. Larmet om branden kom till SOS vid 04.30-tiden på onsdagsmorgonen. Ingen person ska ha skadats och det finns ingen misstanke om brott.

Sverige

Explosion vid församlingslokal i Södertälje. Något har exploderat vid en av syrianska ortodoxa kyrkans lokaler i Geneta i Södertälje kommun.

– Våra tekniker är på plats och försöker ta reda på vad det är som har detonerat, säger Per Fahlström, presstalesperson vid polisen region Stockholm, till TT.

Polisen har spärrat av ett område runt lokalen, främst för att man ska kunna arbeta på platsen och säkra bevis. Enligt polisen har det inte funnits någon känd hotbild mot församlingen.

Larmet kom strax före klockan 01 natten till onsdag.

Det finns inte uppgifter om att någon har skadats. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse är inledd. Man har inte gripit någon misstänkt gärningsperson. (TT)

En gripen efter skottlossning i Trelleborg. En man har gripits misstänkt för inblandning i skjutningen i Trelleborg under natten mot onsdag, rapporterar SVT Nyheter.

Strax före midnatt fick polisen larm om skottlossning mot en restaurang i Trelleborg.

– Okända gärningsmän har skjutit in i en restaurang, säger Mikael Lindh, vakthavande befäl hos polisen region Syd till Aftonbladet.

Sydsvenskan skriver att minst fyra skott har avlossats genom en fönsterruta. Två misstänkta gärningsmän ska ha lämnat platsen på moped.

Larmet om skotten kom klockan 23.45. Tio minuter senare larmades det om att en moped brann drygt en kilometer från platsen där skottlossningen skett.

Enligt uppgifter till Sydsvenskan befanns sig flera personer på restaurangens uteservering när skotten avlossades, men det finns inte information om att någon har skadats. (TT)

Kommunala bolag står för notan efter börsras. Flera kommunala elbolag åker på mångmiljonsmällar som en konsekvens av förra veckans nedgång på elbörsen, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Efter att en norsk elhandlare gått omkull förra veckan och ställt in sina betalningar har det uppstått ett hål på råvarubörsen Nasdaq Commodities. För att täcka upp användes börsens krisfond, och det är den som medlemmarna nu måste fylla på. Det drabbar främst stora bolag, som exempelvis Fortum, men även mindre kommunalt ägda elbolag åker på mångmiljonsmällar.

– Ju mer vi kan lämna tillbaka till våra ägare desto bättre. Men vi brukar göra ett resultat kring 500–600 miljoner per år, så i den kontexten är det ingen jätteförlust, även om 15 miljoner är väldigt mycket pengar, säger Robert Casselbrant, Göteborgs Energi som är ett av de drabbade bolagen.

En del kommunala bolag, exempelvis Mälarenergi i Västerås och Skellefteå Kraft, har sluppit betala eftersom de inte är medlemmar i krisfonden. (TT)

Världen

Nordkorea kommer att tillåta internationella observatörer att övervaka en "permanent nedmontering" av landets viktigaste robotanläggningar, säger Sydkoreas president Moon Jae-In efter sina överläggningar med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

Nordkorea och Sydkorea är överens om att den koreanska halvön ska bli ett fredligt område "utan kärnvapen och kärnvapenhot", säger Moon i Pyongyang.

– Nordkorea har gått med på att permanent stänga robotbasen Tongchang-ris testanläggning och uppskjutningsanläggning, i närvaro av experter från relevanta länder, säger han.

Kim Jong-Un säger under presskonferensen att han vill resa till Seoul "inom en snar framtid".

Om Kim kommer till Sydkorea blir det första besöket i grannlandet av en nordkoreansk ledare sedan den koreanska halvön delades på 1950-talet. Alla toppmöten som ägt rum de senaste decennierna har skett antingen i Nordkorea eller i gränsområdet mellan länderna.

De två har skrivit under ett gemensamt uttalande om total kärnvapenavrustning. (TT)

Vill att FBI utreder påstått övergrepp. Den kvinna som anklagar den amerikanske tilltänkte HD-domaren Brett Kavanaugh för sexuella övergrepp vill att FBI utreder anklagelserna innan hon vittnar inför senatens justitieutskott, rapporterar CNN.

Christine Blasey Fords advokater skriver i ett brev till utskottets ordförande, senator Chuck Grassley, att "en full utredning av polis kan säkra att avgörande fakta och vittnen i frågan bedöms på ett opartiskt sätt, och att utskottet har fått all information innan förhör hålls eller beslut tas".

Ford, som är universitetsprofessor i Kalifornien, anklagar Kavanaugh för ett sexuellt övergrepp på en studentfest 1982.

Kavanaugh nekar till anklagelserna. (TT)