Nu slutar rektorn på Katedralskolan

Växjö Artikeln publicerades
Yngve Filipsson har bestämt sig för att lämna Katedralskolan. Han började arbeta där som lärare 1982 och har varit rektor sedan 1997.
Foto:Lena Gunnarsson
Yngve Filipsson har bestämt sig för att lämna Katedralskolan. Han började arbeta där som lärare 1982 och har varit rektor sedan 1997.

Katedralskolans rektor Yngve Filipsson, 65, har gjort sitt.

I början av mars 2017 gör han sin sista dag på jobbet.

Han har arbetat på skolan i sammanlagt 35 år.

Yngve Filipsson började som lärare på Katedralskolan 1982. När han nu har bestämt sig för att lämna skolan är han inne på sitt 20:e år som rektor.

– Då tycker jag nog att det kan räcka och jag har kommit upp i en sådan ålder att jag kan lämna det här utan att det egentligen är något konstigt med det. Jag vill inte använda uttrycket på topp men när något fungerar väl då känns det bra att lämna över till andra.

Men du är ju bara 65 år?

– Ja, visst. Men det är ju så att det finns andra saker man kan göra också. Jag har ju också en del politiska uppdrag i Region Kronoberg och jag kommer att bli ordinarie ledamot i regionstyrelsen under våren. Då kan det finnas lite mer tid för det.

Mer politik, alltså. Men vad ska du göra utöver det?

– Jag har ju barnbarn som kanske kan få lite mer tid. Sedan finns det mer att göra med huset och jag har en gård också utanför Vetlanda. Så det finns att göra.

Vem kommer efterträda dig?

– Det vet jag ingenting om. Jag vet att man håller på att annonsera i dagsläget och det är andra personer som får ta ansvar för det. Det ska jag inte lägga mig i eller ha synpunkter på.

Vad är ditt bästa minne som rektor?

– Det är nog mötet med enskilda elever, kanske enskilda elever där man känner att man har gjort skillnad och bidragit till att elever som ibland kan ha haft det ganska svårt har fått en möjlighet att klara av gymnasieskolan på ett bra sätt. Det tar jag med mig.

Ditt värsta minne?

– Det är nog också kopplat till enskilda elever när vi varit med om tragiska olyckor och dödsfall bland eleverna. Det är klart att man minns sådana stunder också. Det är de svåraste sakerna som har hänt och det har hänt några gånger. Jag vill inte gradera de olika gångerna. Men det känner jag nog som det svåraste.

Den största utmaningen som skolledare?

– Den viktigaste utmaningen är att bidra till att skapa en skolmiljö och skolkultur som gör att både elever och personal känner att det är en bra miljö att vara i och där vi också uppnår goda resultat. Det är en utmaning som jag har jobbat med konsekvent.

Hur märker du av att det är många elever som passerat Katedralskolan under dina 35 år där?

– Det märks framför allt vid jul när man tar en sväng på Storgatan och går in i affärerna. Då är det många som stannar mig och man får en pratstund med många och får en bild av vad de gör nu. Det är jätteroligt för de flesta minns tiden på Katedralskolan som en väldigt bra del av deras liv. Det känns ju riktigt, riktigt fint att de säger det.