Oklart om regionindelning

Växjö Artikeln publicerades

Vill Skåne ha oss Kronobergare överhuvudtaget, frågan svävade över Regionfullmäktige i Växjö när de formella diskussionerna om framtidens länsgränser tog fart. Från Skåne ger regionrådet Pia Kinhult (m) inget klart besked.
– Jag vill avvakta vad mitt parti säger i maj.

Med vilka län eller vilken region ska Kronoberg giftas samman av den statliga vigselförrättaren i början av nästa år. Då lämnar utredaren Mats Sjöstrand sitt förslag på de nya gränsdragningarna för den statliga förvaltningen. Vill politikerna ha något att säga till om innan bröllopsplanerna slås fast måste man börja hitta tänkbara partners. Till halvårsskiftet ska man ha bestämt sig i Kronoberg.
Under fredagens regionfullmäktige drogs återigen partiernas favoritkandidater. Majoriteten, Moderaterna, Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Folkpartiet förespråkar ett sammangående med Region Skåne. Centern, Vänstern och Miljöpartiet vill se ett sammanhållet Småland.
Men beskedet från samtliga partier är också, att alla tänkbara friare ska hållas varma och inga dörrar stängas.
Carin Högstedt (v) är mycket tydlig, hon vill inte vänta in en sydlig region:
– Tänk att finna sig i att stå där och bocka och buga inför kärleken utan att få vare sig ett ja eller ett nej. Olycklig kärlek är litteraturen full av men som politisk inställning funkar det inte.
Hon tycker att vi ska lyssna till de partners som ändå vill, Kalmar och Östergötland. Då kan en framtida, helt ny region byggas stark utan att någon blir askunge.
Skåneförespråkaren kommunalrådet Bengt Germundsson från Markaryd tycker att vi behöver påminna om att vi är en ganska attraktiv brud. Hemgiften, fjärde största tillväxtregion i landet efter storstäderna, mycket låga ohälsotal och god ekonomi borde locka.
– Och att börja från noll, eller haka på en så stark motor som Skåne och Öresundsregionen är. Vad är att föredra, frågar han sig.
Landstingsrådet Suzanne Frank (m) säger sig vara väldigt ödmjuk och erkänner att inte alla skåningar jublar över det tänkbara giftermålet med Kronoberg.
– De har redan gjort sin resa, det tog tolv år att foga samman två län till ett. Jag är inte säker på att alla vill fortsätta den resan. Men skulle vi lyckas betyder inte det att Småland försvinner som begrepp eller något vi kan vara stolta över. Jämför med Bohuslän, vem tänker på att det råkar ligga i Västra Götaland.
Men vill Skåne ha oss, regionrådet Pia Kinhult (m) vill avvakta partiets distriktsstämma. För det är hos partierna i Skåne frågan ligger.
– Det är en demokratisk process och jag vet faktiskt inte hur diskussionerna går. Det jag kan säga är att vi har ett starkt samarbete med Kronoberg och det fördjupas framöver, inom sjukvården och i infrastrukturen. Våra arbetsmarknader växer sakta samman.
Men ett klart besked om ett sammangående vill hon inte ge.
– Och jag tror inte vi får något från Skåne förrän vi gör en officiell framställan, säger Suzanne Frank.
Så Kronoberg får att alltså ta chansen och fria. Först om vi blir nobbade är det aktuellt med nya friarstråt.