Olof Hallrup misstänks ha läckt insiderinformation

Växjö/Stockholm Artikeln publicerades
Olof Hallrup åtalas för grovt insiderbrott.
Foto: Fortnox
Olof Hallrup åtalas för grovt insiderbrott.

Olof Hallrup, huvudägare och styrelseledamot i Fortnox, misstänks ha läckt insiderinformation om Vismas uppköpserbjudande i mars förra året. Uppgifterna lämnades till en Växjöföretagare som köpte aktier i Fortnox för närmare 1,1 miljoner kronor och gjorde en rejäl vinst.

”Brottet bör bedömas som grovt med hänsyn till omfattningen av aktiehandeln och vinningen. Vidare bör brottet för Hallrups del bedömas som grovt med hänsyn till hans förtroendeställning som styrelseledamot i Fortnox AB”, skriver chefsåklagare Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare i stämningsansökan som lämnats till Stockholms tingsrätt.

Växjöföretagaren som köpte aktierna gjorde en vinst på cirka 280 000 kronor och även han åtalas för grovt insiderbrott. Han är den ende i härvan som erkänner brott, dock inte grovt. Mannen har i förhör berättat att han köpte aktierna efter tips om Vismaerbjudandet från Olof Hallrup.

Dessutom åtalas en man bosatt i Lessebo kommun misstänkt för insiderbrott efter att ha fått reda på uppköpserbjudandet. Han köpte aktier för 277 000 kronor och sålde Fortnoxaktierna tre dagar senare med en vinst på 71 000 kronor.

Den fjärde inblandade är en Växjöbo. Han påstås ha haft samma insiderinformation och köpt aktier för 55 000 kronor, vinsten blev 15 000 kronor.

Åklagaren vill att Olof Hallrup ska stanna kvar i häkte tills rättegången hålls, men det går inte Hallrup med på frivilligt. Försvarsadvokat Staffan Bergqvist har klargjort att Olof Hallrup kräver en omhäktningsförhandling så att tingsrätten får fatta sitt beslut. Olof Hallrup förnekar brott och en ny häktningsförhandling hålls sannolikt under eftermiddagen.

– Insiderbrott är erfarenhetsmässigt mycket svåra att bevisa, men i detta fall är bevisningen stark och tillräcklig för att väcka åtal. En annan sak är hur bevisningen slutligen bedöms av domstolen säger Thomas Langrot.

– Grovt insiderbrott är ett mycket allvarligt finansmarknadsbrott som riskerar att skada förtroendet för aktiemarknaden och i detta fall är dessutom en styrelseledamot åtalad för att ha spridit insiderinformation vilket är särskilt allvarligt.