Olof Hallrup döms i insiderhärvan

Växjö/Stockholm Artikeln publicerades

Växjöbaserade Fortnox styrelseledamot och huvudägare Olof Hallrup döms för grovt insiderbrott till villkorlig dom med 200 timmar samhällstjänst i den uppmärksammade insiderhärvan. Även Växjöföretagaren döms liksom en man från Lessebo kommun. Däremot frias den fjärde åtalade som är från Växjö.

I domen påpekas att det är angeläget att motverka insiderbrott som allvarligt äventyrar allmänhetens förtroende för de finansiella marknaderna och som inbringar stora vinster på andras bekostnad.

Stockholms tingsrätt anser det utrett att Olof Hallrup vidarebefordrat information om Vismas förestående uppköp till den nu dömde Växjöföretagaren under perioden 8-11 mars 2016.

”Att Olof Hallrup omedvetet skulle ha gjort detta håller tingsrätten för uteslutet, särskilt mot bakgrund av hans stora engagemang i Fortnox”, skriver tingsrätten i domen, och tillägger:

”Han måste också ha varit väl medveten om att det rörde sig om sådan insiderinformation som väsentligt skulle påverka aktiekursen. Han har därigenom missbrukat sin ställning som styrelseledamot i Fortnox på ett sådant sätt att även han ska dömas för grovt insiderbrott”.

Stockholms tingsrätt konstaterar att det lämpligaste straffet för Olof Hallrup är villkorlig dom. Om fängelse hade valts som påföljd skulle straffet ha blivit åtta månader. Han ska själv betala kostnaden på 63 000 kronor för sin offentlige försvarare.

På samma sätt resonerar tingsrätten när det gäller Växjöföretagaren som också får villkorlig dom och 200 timmar samhällstjänst för grovt insiderbrott. Även i hans fall hade alternativet varit åtta månaders fängelse. Vinsten av aktieaffärerna i Fortnox på 283 000 kronor förverkas såsom utbyte av brott, företagaren ska själv betala advokatarvodet på 78 000 kronor.

Den tredje mannen som döms är bosatt i Lessebo kommun. Han fälls för insiderbrott till villkorlig dom och 60 dagsböter, vilket i hans fall innebär böter på 20 000 kronor. Dessutom förverkas vinsten på insideraffärerna som blev 72 000 kronor, den dömde ska även betala sin advokats arvode på 80 000 kronor.

Den ende åtalade som Stockholms tingsrätt friar är en Växjöbo som åtalats för insiderbrott, trots att inspelade mäklarsamtal visar att han var angelägen om att samma dag köpa Fortnox-aktier.

Polisen slog till tidigt på morgonen den 24 oktober. Då gjordes husrannsakan hos en Växjöföretagare, en annan Växjöbo och hos en man bosatt i Lessebo kommun.

Samtidigt anhölls de misstänkta för insiderbrottslighet. I det första längre förhöret samma eftermiddag fick Växjöföretagaren frågan av polisen om varför han köpte Fortnox-aktier den 11 mars 2016. Svaret blev att han fått en ”köpsignal från en stor ägare vid namn Olof Hallrup”.

Det var första gången Olof Hallrups namn dök upp i polisutredningen. Efter att ha konfronterats med inspelade mäklarsamtal sa företagaren att Hallrup berättat om Vismas bud, att han ”trott det i alla fall”.

Efter en natt i arresten på polishuset i Växjö släpptes de tre misstänkta och i stället anhölls Olof Hallrup. Den nionde november åtalades Hallrup, som hela tiden nekat till alla anklagelser, och Växjöföretagaren för grovt insiderbrott och de båda andra för insiderbrott.

 

Olof Hallrup döms för grovt insiderbrott.
Foto: Fortnox
Olof Hallrup döms för grovt insiderbrott.