Riksdagsman uppmanar ordförande att avgå

Ljungby Artikeln publicerades
Foto:Per Jodenius

Abdelhak Lahouaichri, ordförande i muslimska föreningen i Ljungby, måste avgå.

Den uppmaningen kommer från riksdagsmannen Johan Hultberg (M)

På måndagen tvingades Mehmet Kaplan (MP) avgå som bostadsminister. Det som definitivt utöste hans avgång var ett uttalande där han jämförde Israels agerande mot palestinier med Nazitysklands behandling av judar.

Abdelhak Lahouaichri, ordförande i muslimska föreningen i Ljungby, håller med Kaplan.

– Israel är de största terroristerna och det judarna gör nu mot Palestina är värre än det Hitler gjorde mot judarna. Kaplan har helt rätt och borde inte ha avgått, säger Abdelhak Lahouaichri till tidningen Smålänningen.

Han fortsätter:

– Vi muslimer stöder Kaplan, han har inte sagt något som är fel. Han formulerade en åsikt som 1,7 miljarder muslimer i världen håller med om och som vi muslimer i Sverige också håller med om.

– De kallar oss för islamister, låt dem kalla oss för det då. Men vi hoppas att vi ska få samma rättigheter som judarna med antisemitismen och att det också blir förbjudet att kritisera muslimer, säger han till tidningen.

Johans Hultberg, moderat riksdagsman från Kronoberg, är mycket upprörd över Abdelhak Lahouaichris utspel.

"Han måste avgå. Hans uttalanden i Smålänningen är fruktansvärda", skriver han på twitter.

Johan Hultberg tror att det bara är ett litet antal personer som hyser den extrema uppfattning som Abdelhak Lahouaichri ger utlopp för.

– Jag tycker det är viktigt att övriga medlemmar i den muslimska föreningen i Ljungby markerar att detta inte är något de står bakom. Jag hoppas innerligt att de reagerar och kräver sin ordförandes avgång, säger Hultberg till Smålandsposten.

Kommer MP att kunna sitta kvar i regeringen?

– Att bedöma hur samarbetet med miljöpartiet fungerar är en fråga för Stefan Löfven. Men miljöpartiet visar gång efter annan att man inte är ett särskilt regeringsdugligt parti.