Personalchefen ställer in resan

Växjö Artikeln publicerades

Den 18 november skulle Älmhults kommuns personalklubb åka på seans i hopp om att få kontakt med döda släktingar.
– Inte alls lämpligt, tycker personalchefen Ingela Hjelte som nu ställer in resan.

Den 18 november skulle 30 personer ur Älmhults kommuns personalklubb åka till Verum utanför Vittsjö för att delta i en seans med mediet Monica Lindén och hennes syster Ewa Olsson. Så här beskriver Monica Lindén själv på sin hem­sida vad som händer under en så kallad storseans: ” Vi förmedlar budskap från andra sidan till några i publiken. Vi bestämmer inte vem som får budskap, det är andevärlden som tar kontakt med oss.”
Personalklubbens ordförande Ewa-Marie Bengtsson ser inget märkvärdigt med att en sådan resa arrangeras.
– Folk vet inte vad det handlar om. Och blir rädda. Jag blev till och med varnad för att man inte ska kalla på onda makter. Men det är underhållning. Plus att man inte vet vad som händer. Man blir lite nyfiken.
Det finns inga som helst belägg för att det går att tala med döda. Är det inte att lura folk att ta betalt för det?
– Jo, det kan jag förstå. Men här lovar de ingenting. Det är samma sak som att gå till en spåtant. Det kommer fram saker om personer i lokalen som man undrar hur i jösse namn de kunde veta. Det är så träffsäkert.
Det finns många exempel på hur medier avslöjats som bluffmakare.
– Det finns de som är oseriösa och bluffar. Det är svårt och jag har inga bra svar. Men dessa är etablerade, de betalar sin skatt och inget görs svart. Jag ser dem som rumsrena. Det är ju inte någon som gör det i vardagsrummet med lyktor och rökelser.
Finns det en risk med att människor i sorg efter en avliden släkting faktiskt tror att det fungerar?
– Det är upp till dem. Funkar det så är det bra. Vi gör det som en gemensam aktivitet, liksom att vi har provat på yoga och att snickra. Men detta är en aktivitet medlemmarna har velat pröva igen.
Älmhults kommuns personalchef Ingela Hjelte är först ovetande om att personalklubben ska delta i seansen. Men känner till att de gjorde en liknande resa 2011, och den diskussion som följde på det.
Om det händer igen, hur ställer du dig då?
– Jag kan inte föreställa mig att de skulle göra det. Den diskussionen har vi ju redan haft.
De har bokat in en ny resa den 18 november.
– Det var det värsta. Det var inte lämpligt. Inte alls lämpligt. Jag tänker omgående ta ett samtal med den ansvariga för personalklubben, säger hon.
Ett par timmar senare återkommer hon.
– Jag har nu upplyst personalklubben om att denna resa inte kommer att genomföras i kommunens namn. I så fall får de åka själva. Det är inte förenligt med vår policy och värdegrund om att de aktiviteter som anordnas ska vara politiskt och religiöst obundna, säger hon.
Resan var inte tänkt att finansieras av kommunala skattemedel utan helt av deltagarna själva.
Smålandsposten har sökt mediet Monica Lindén men hon avböjer att kommentera.