Philip vill hjälpa unga utsatta

Växjö Artikeln publicerades

Vad som började i liten skala Lund med integrering av unga invandrare har nu växt ut till en internationell rörelse för hjälp åt de barn och ungdomar som har det allra svårast:
– Att få ge utsatta unga människor en chans till ett bättre liv känns oerhört angeläget, säger eldsjälen Philip Sandberg, född och uppvuxen i Växjö.

Nu senast nås utsatta barn i Paraguay och Mexiko av hjälporganisationen Tamam, med säte i Lund, där Philip Sandberg är ordförande. Senare i år, i juni, tänker man komma igång med samarbete med en hjälporganisation i Kirgizistan
– Vi ser ett stort behov av att hjälpa barn och ungdomar i Paraguay där många barn antingen är helt föräldra- och bostadslösa gatubarn eller barn eller ungdomar som bor med en förälder och många syskon i mycket enkla plåtskjul.
Men för att komma igång på ett bra sätt och för att grundligt granska den kommande samarbetsorganisationen, Fundación Vida Plena, i huvudstaden Asuncion, åkte Philip Sandberg dit med två medarbetare från Lund:
– Vi kollade noga denna existerande hjälporganisationen och såg att den var bra på alla sätt.
Men varför just Paraguay? I många andra sydamerikanska länder finns väl utsatta barn och ungdomar?
– Vi ser ett särskilt stort behov där eftersom det är ett bortglömt land. Ser vi på grannen Bolivia så finns där många hjälporganisationer och man får ganska mycket bistånd.
De barn man riktar in sig på är de 15 som bor på marken (ja, på marken) utanför en matmarknad där de lever på slängd frukt från marknaden:
– De tar rester av frukter och bor och lever utomhus på denna bullriga och smutsiga plats.
De fyra lärare som jobbar i den lokala hjälporganisationen hjälper dessa barn med mat och med personlig hygien:
– Vi betalar också dem för böcker, pussel och för att de skall få en hyfsat meningsfull fritid.
I april är det meningen att en frivillig hjälparbetare från Tamam i Sverige skall åka bort till Paraguay för att hjälpa till. Han eller hon stannar i tre månader och avlöses sedan av en annan.
Även i Mexiko gör Tamam insatser. Där finns tio frivilliga studenter som i den lilla byn Pedernales hjälper 30 barn som är mellan 10 och 13 år gamla. De får läxhjälp och får åka ut på skilda aktiviteter för att få en rikare fritid. Men med ytterligare en insats borta i centralasiatiska Kirgizistan sätter Tamam tillfälligt stopp för sin expansion:
– Vi vill nu främst utveckla våra insatser i dessa länder - och i Sverige.
Som Växjöfödd sneglar Philip Sandberg också lite på Araby i Växjö, ett område som till viss del lider av utanförskap och sociala problem:
– Vi får se framöver vad det kan bli i Växjö.