Pojke slog sin flickvän flera gånger – får vård

Växjö Artikeln publicerades
Foto:Lars-Goran Rydqvist

En pojke i Växjö blev allt mer kontrollerande mot sin flickvän och när han ansåg att hon inte lydde misshandlade han henne upprepade gånger.

Nu döms han. Straffet blir ungdomsvård.

Brottsligheten som den nu 16-årige pojken stod åtalad för inträffade under hösten 2015 och vintern 2016 då han var 15 år gammal.

Den utsatta flickvännen berättade för Växjö tingsrätt att 16-åringen under förhållandet blev allt mer kontrollerande och svartsjuk. Hon fick inte ha på sig vilka kläder hon ville och 16-åringen skulle hela tiden veta var hon befann sig.

Pojkens kontrollbehov eskalerade i hotelser samt flera fall av misshandel. Vid ett tillfälle blev flickvännen slagen med ett bälte eftersom hon inte hade haft en täckande kofta på sig i skolan.

Åklagaren ansåg att 16-åringen hade gjort sig skyldig till grov fridskränkning eftersom ”varje gärning var led i en upprepad kränkning av XX integritet”.

Tingsrätten skriver i sin dom att 16-åringen visserligen har uppträtt på ett ”nedtryckande och dominerande sätt” mot flickvännen men att ”gärningarna sammantaget inte är så allvarliga” att de ska bedömas som grov fridskränkning.

16-åringen döms i stället för fyra fall av misshandel samt ofredande. Straffet blir ungdomsvård.

Han ska även betala skadestånd till sitt brottsoffer på 17 000 kronor.