Psykpatient misshandlade flera vårdare

Växjö

Fem vårdare vid den rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö har misshandlats av en 37-årig patient. Mannen har dessutom hotat två andra vårdare.
Nu döms patienten till fortsatt rättspsykiatrisk vård.

Artikeln publicerades 26 januari 2012.

Patientens utfall mot vårdarna var våldsamma. Det omfattande våldet inleddes med att 37-åringen slog en vårdare med knytnävsslag, medan en 31-årig patient sparkade vårdaren som just fallit ner på golvet i ansiktet. Vårdaren drabbades av svullnad, sårskador och en blödning.
Angreppet avslutades först när flera andra vårdare kom till undsättning, men även de träffades av hårda knytnävsslag. En av vårdarna som träffades i ansiktet drabbades av en fraktur i ögonhålan.
Under det våldsamma tumultet på regionkliniken misshandlade 37-åringen sammanlagt fyra vårdare. Vårdaren som mottog flest slag träffades av minst fyra knytnävsslag i bakhuvudet.
Två månader senare var det dags igen. Den här gången hotade 37-åringen att döda en vårdare.
Sedan dröjde det ytterligare några månader innan samme patient på nytt hotade en vårdare och skallade en annan.
Brotten mot de sju vårdarna rubriceras som våld mot tjänsteman respektive hot mot tjänsteman. 37-åringen döms även för misshandel sedan han slagit en patient så att tänder förstördes.
Samtliga drabbade vårdare hade krävt skadestånd för kränkning, men de blir utan ersättning. Växjö tingsrätt anser inte att kränkningen av vårdarna är tillräckligt allvarlig.
"Att patienterna reagerar snabbt och med betydande våld är en sådan arbetsmiljöproblematik som personalen måste anses vara väl förberedda för", skriver tingsrätten i domen.