Rätt hus vann - när Smålandspostens läsare röstat

Växjö Artikeln publicerades
"Under ett tak" det förslag som juryn enades om ska bli nytt stadshus i Växjö.
Foto:
Förslaget "Mellan rum", ritat av Fojab Arkitekter AB, sett från Klostergatan.
Foto:
Det tredje bidraget har flera likheter med det vinnande bidraget. Det två är båda ganska lika till utseende och de har snarlika namn. "Under samma tak", ritat av C.F. Möller Sverige AB.
Foto:
Även bidrag nummer fyra, "Locus viridis", ritat av Schmidt Hammer Lassen, kan ses från Klostergatan.
Foto:
Gemensamt för alla fem bidragen är att de alla skulle byggas i trä och glas. Det gäller även "Stripe", ritat av Tengbom.
Foto:

Smålandspostens läsare höll med Växjös kommunledning - "Under ett tak" var det bästa förslaget på nytt stadshus.

När 1 201 röster avgetts så vann förslaget från White Arkitekter tämligen överlägset. Hela 42,1 procent gillade idén med det glaspyramidliknande huset som alltså ska samla både ett nytt resecentrum och samtidigt fungera som stadshus.

Allt till en nota som kan beräknas till närmare 300 miljoner kronor. Enligt uppgift till Smålandsposten kommer investeringen att ligga på cirka 21 000 kronor per kvadratmeter och då huset är 14 000 kvadratmeter stort skulle det betyda ett pris på omkring 300 miljoner kronor.

Tvåa blev Fojab Arkitekter ABs förslag Mellanrum som kammade hem 31,3 procent av rösterna medan arkitektbyrån Tengboms förslag Stripe fick 9,2 procent. Näst sist kom Schmidt Hammer Lassens Locus Viridis med 9,0 procent och sämt tyckte Smålandspostens läsare om det förslag som mest liknade det vinnande, "Under samma tak" av C.F. Möller Sverige AB lockade 8,4 procent av de röstande.