Lurade berättade om jobbluffen

Växjö Artikeln publicerades
Den misstänkte 45-åringen hade advokat Zackarias Hallenkrantz vid sin sida när rättegången i Jusabhärvan inleddes i Växjö tingsrätt under torsdagen.
Foto:Lars-Göran Rydqvist
Den misstänkte 45-åringen hade advokat Zackarias Hallenkrantz vid sin sida när rättegången i Jusabhärvan inleddes i Växjö tingsrätt under torsdagen.

Flera drabbade i Jusabhärvan berättade under den första rättegångsdagen mot 45-åringen hur han lurade dem. Löften om lagerjobb och bra lön visade sig inte stämma.

– Det här känns inte alls bra, säger Växjöbon Roger Ekstrand som lämnade en fast anställning för jobblöftet på Jusab och en lön på drygt 25 000 kronor.

Anledningen till att han ville lämna jobbet på Alwex var framförallt för att slippa jobba natt i en kylanläggning. Natt och kyla skulle bytas mot dag och värme på lagret.

Men Roger Ekstrand hade aldrig vågat lämna anställningen om inte facket hade skrivit kollektivavtal med Jusab.

– Dessutom pratade han (45-åringen) om sådant som bara vi på min dåvarande arbetsplats visste om, säger Roger Ekstrand som då inte ville ställa några närmare frågor.

Under sommaren 2014 planerade den misstänkte 45-åringen att köpa ett lagerbolag, men i brist på pengar blev affären inte av. Lagerbolagets organisationsnummer användes dock på en del av anställningsavtalen som skrevs med omkring 130 personer.

– Han fortsatte att anställa människor i sitt påhittade bolag Jusab AB, konstaterade åklagare Jonny Philipsson i sakframställan inför Växjö tingsrätt.

Den åtalade 45-åringen misstänks för oredligt förfarande i jobbluffen som pågick från oktober 2014 till den 5 januari 2015. Det avskalade åtalet gäller omkring 35 personer och 45-åringen förnekar brott.

Sammanlagt berättade en handfull personer inför tingsrätten om hur de snabbt fick jobb i Jusab. De provade kläder inför arbetet som truckförare eller annat lagerarbete och anade inte att allt var en bluff. Många hade sagt upp sig från andra anställningar och ställdes därför i en svår ekonomisk situation.

Jobbluffen uppdagades den 5 januari förra året då ett hundratal anställda och förväntansfulla människor stod och väntade utanför grindarna till Alwex lokaler i Räppe. Mannen hade påstått att Jusab hade starka kopplingar till Alwex och att lagerarbetet skulle ske i deras lokaler.

Under fredagen fortsätter rättegången mot 45-åringen med fler förhör med drabbade i Jusabhärvan. Rättegången väntas pågå i tolv dagar.