Regionen backar om akuten i Ljungby

Ljungby Artikeln publicerades
Foto:Johan Nilsson / TT

UPPDATERAD Den socialdemokratiska ledningen för Region Kronoberg backar. Man inte kommer att göra några förändringar på akuten på Ljungby lasarett.

– Det har aldrig varit vår avsikt att lägga ner akutverksamheten i Ljungby, säger regionrådet Anna Fransson (S).

I ett pressmeddelande vid lunchtid under söndagen skriver regionstyrelsens ordförande, Anna Fransson, och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, Charlotta Svanberg, att man väljer att ändra handlingsplanen för kostnadsreduceringar. Den del som handlar om förändringarna på akuten i Ljungby stryks. Orsaken är den heta debatt som blossat upp efter att förslaget blivit känt.

– Det har tagit fokus från huvudfrågan: att bli oberoende av hyrpersonal, säger Anna Fransson.

Har förslaget misstolkats?

– Övertolkats, skulle jag vilja säga.

Hur ska ni nu klara att nå målet att bli oberoende av hyrpersonal?

– Det blir lite svårare, men detta var inte den enda punkten i handlingsplanen. Den innehåller många små delar.

Det var i torsdags som förslaget om begränsat öppethållande på akute vid Ljungby lasarett blev känt. Hälso- och sjukvårdsdirektören Per-Henrik Nilsson har fått uppdraget att presentera förslag som gör vården oberoende av hyrpersonal och 60 miljoner billigare. Ett av förslagen var att endast ha akuten i Ljungby öppen fram till klockan 21.

Akuta patienter skulle fortfarande tas emot med hjälp av avdelningspersonalen. Men det skulle inte längre finnas något operationsteam på plats.

Efter midnatt har akuten i Ljungby mindre än ett fall per timme och när det gäller operationer handlar det om mindre än en halv operation per dygn i genomsnitt, berättade Per-Henrik Nilsson i Smålandsposten.

Förslaget har mött starka reaktioner.

– Det är människor av kött och blod vi pratar om och när de behöver hjälp måste den finnas där, sa kommunalrådet Magnus Gunnarsson (M) i Ljungby till Smålandsposten.

Och nu dras alltså förslaget tillbaka.

– Vi storsatsar i Ljungby och gör stora investeringar, bland annat på akuten med nya lokaler, nytt ambulansintag och nya operationssalar. Det hade vi inte gjort om vi inte menat allvar med det, säger Anna Fransson.

Oppositionsledaren Suzanne Frank (M) är lättad över att Socialdemokraterna backar.

– Det är dock olyckligt att S-förslaget lagts överhuvudtaget eftersom det skapat onödig oro och så många negativa reaktioner i Ljungby som det blir svårt att reparera, säger hon i en kommentar.