Regionen: MP vill ha en stabil majoritet - utesluter bara samarbete med SD

Visby Artikeln publicerades

Miljöpartiet styr i dag Region Kronoberg tillsammans med S och V. Men partiet stänger inte dörren för andra konstellationer efter valet.

– Jag utesluter bara ett samarbete med SD, säger partiets gruppledare i regionen.

Michael Öberg, gruppledare för Miljöpartiet i Region Kronoberg.
Foto: Per Jodenius
Michael Öberg, gruppledare för Miljöpartiet i Region Kronoberg.

På torsdagen arrangerades den så kallade Mångfaldsparaden i Visby. En parad för medmänsklighet och demokrati, arrangerad av RFSL Gotland. Ett antal tusen personer tågade genom Almedalen och en av dem var regionpolitikern Michael Öberg (MP) från Älmhult.

Varför gick du i tåget?

– För att visa stöd för det öppna samhället, demokrati, respekt och jämlikhet. Sådant som jag tycker är oerhört viktiga värden eftersom man inte kan ta det för givet i dag när vi ser andra mörka krafter, bland annat här i Almedalen, säger han till Smålandsposten efter paraden.

– Men vi ser även dessa bruna krafter på hemmaplan.

Under Michael Öbergs dagar i Visby har han fokuserat på evenemang som kretsar kring trafik och infrastruktur.

– Det är viktiga frågor, inte minst för oss i Kronobergs län men även för hela landet. Vi måste ha tåg som verkligen går i tid och kollektivtrafik som fungerar. Under veckan har jag bland annat deltagit i rundabordssamtal med SJ och med andra aktörer, säger han.

Miljöpartiet är i dag med och styr i Växjö, Älmhult och i Alvesta men även i Region Kronoberg och Michael Öberg är gruppledare för partiet i regionen. Efter valet prioriterar han och miljöpartiet en stabil majoritet i regionfullmäktige.

– Det är alltid tufft att läsa opinionsundersökningarna men det känns som att det vänder nu. Vi behöver miljöpartister både på nationell och lokal nivå, säger han fortsätter:

–  Jag kan inte spekulera i hur det blir efter valet i regionen men jag tycker att samarbetet har fungerat bra mellan oss, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Efter valet skulle jag önska en stabilare majoritet.

Tror du att det går att få en stabil majoritet tillsammans med de borgerliga partierna, likt den modell som finns i Växjö?

– Jag kan inte svara på det i dag, men det är viktigt med en stabil majoritet.

Kan det bli ett samarbete med Alliansen för att få den där majoriteten?

– Jag utesluter bara ett samarbete med SD.