Reglerna ses över efter kavajinköp

Växjö Artikeln publicerades

Representationskavajerna kom i rättan tid. För på lördag håller gymnasieskolorna öppet hus. Och då gäller det att vara fin för att locka så många elever som möjligt till skolan. Det är ju hård konkurrens.

– Ja, jag kommer ha kavajen på mig på lördag. Kavajen ska användas till representation och på lördag representerar jag Teknikum, säger rektorn Ulrika Boström.
Det samma gäller för rektorskollegan på samma skola, Anna Lantz, som också tänkte klä upp sig med en av de nyinköpta kavajerna.
Men kollegan ett stenkast därifrån, Marianne Nilsson som är rektor på Katedralskolans estetiska program, tänker inte ta erbjudandet. Det har hon gjort klar sedan tidigare.
– Jag har valt att inte beställa någon kavaj varför jag inte kommer att ha någon av förvaltningen bekostad kavaj på lördag.
Det är gymnasiechefen, Johan Harryson, som på eget initiativ bestämt sig för att klä upp både tjänstemän och politiker. Inköpet av 20 kavajer för dryga 41 000 kronor, inklusive moms, blev allmän känt under politikernas egen frågestund när kommunfullmäktige höll sammanträde i tisdags. Socialdemokraten Gunnar Storbjörk hade fångat upp ett kavajrykte och undrade vad som gäller för kommunalt finansierade arbetskläder. Det ledde till rena kavajslaget.
– Jag tycker att det är ett exempel på dåligt omdöme att köpa in representationskavajer. De pengar som skattebetalarna anslår ska väl användas till att se till att ungdomarna får goda kunskaper med sig, inte att klä upp ledningsgrupper och presidier, säger han.
Gymnasienämndens ordförande, Rene Jaramillo (KD), skrattade åt alltihop på twitter och sa i Smålandsposten i går att han inte tyckte att kavajköpet var något problem.
Men sedan författade han ett förslag till kommunledningen om att regelverket ska ses över.
– Tja, det verkar ju behövas någon form av policy eftersom denna fadäs inträffat, säger Carin Högstedt i en kommentar till förslaget.
Den rödgröna politikerkollegan, Charlotta Svanberg, ser det lite annorlunda på saken.
– Det är väl att göra en väldigt stor apparat av en tankevurpa, säger hon.
Kommunalråden Bo Frank (M) och Per Schöldbergs gemensamma kommentar till KD-förslaget är:
– Behövs egentligen inte. Kommunchefen får dock uppdraget att gå igenom dessa frågeställningar i förvaltningschefsgruppen.