Romerska badet förblir stängt

Växjö Artikeln publicerades

Det blir inga fler bad i romerska badet. Det står klart efter ännu en utredning av renoveringskostnaderna.

Smålandsposten har tidigare berättat om romerska badet i Växjö simhall som stängde på grund av omfattande läckor. Fas­tighetsägaren, det kommunala bolaget Vöfab, gjorde en utredning och kom fram till att renoveringskostnaderna skulle bli drygt tre miljoner. För dyrt tyckte hyresgästen Växjö kommun och sa nej.

Men stängningen fick några av badets regelbundna besökare att protestera och de ifrågasatte att det skulle kosta så mycket. Därför inledde Vöfab en fördjupad utredning av renoveringskostnaderna och resultaten blev klara strax efter årsskiftet. Resultatet från utredningen var att renoveringen skulle kosta, som tidigare fastställts, drygt tre miljoner.
— Det är för dyrt och badet kommer inte att öppna igen. Det var som vi sa från början och det gamla beslutet står kvar att stänga romerska badet, säger Erica Månsson, kultur- och fritidsförvaltningens chef.

Fritidsnämnden anser inte att renoveringen är ekonomiskt försvarbar, eftersom en ny simhall ska byggas.
— Växjö simhall kommer att behöva omfattande renoveringar. Vi har gjort en utredning för att se vad det finns för alternativ och att renovera den gamla simhallen är inte kostnadseffektivt, utan vi kommer att jobba mot en ny simsportsarena, säger Erica Månsson.
Medley som i sin tur driver simhallen planerar hur lokalen ska nyttjas.
— Det är tråkigt att badet stänger för vi hade flera stammisar som gick där. Vi har funderat på att ha det som ett komplement till vårt gym, säger Josefin Kejder, platschef på Medley.