S blev största parti i Växjö – blågröna får majoritet

Växjö Artikeln publicerades
Arkivfoto
Arkivfoto

Socialdemokraterna fick flest röster i kommunfullmäktigevalet i Växjö. Men det blågröna blocket, som har styrt Växjö de senaste fyra åren, får egen majoritet och kan fortsätta regera.

Valet till kommunfullmäktige i Växjö blev en rysare. Under natten till måndagen räknades de sista rösterna i Växjös 51 valdistrikt och Socialdemokraterna kom ikapp Moderaterna och blev till slut största parti i Växjö.

Socialdemokraterna fick 30,6 procent av rösterna och Moderaterna 29,7.

Moderaternas valsiffror gör att partiet preliminärt backar med ett mandat till 18. Även S backar med ett mandat och får 19 mandat i kommunfullmäktige.

Sverigedemokraterna fick 8,7 procent av rösterna i Växjö och ökar med ett mandat till fem.

Blågröna Växjö (M, C, KD, L och MP) får tillsammans preliminärt 32 mandat och Socialdemokraterna och Vänsterpartiet landar på 24 mandat. Kommunfullmäktige i Växjö har 61 platser vilket gör att det blågröna blocket får egen majoritet.

– Jag är väldigt glad över blågrönas gemensamma framgångar och har hela tiden sökt stöd för att vi ska kunna fortsätta arbeta tillsammans. För mig gäller verkligen laget framför jaget och det gäller även mina vänner i blågröna. Vi får nu slå oss ned och diskutera hur vi vill göra framöver. Jag har respekt för att vi har olika partikulturer i våra partier och demokratin måste ha sin gång även i partiinterna sammanhang, säger kommunstyrelsen ordförande Anna Tenje till VXONews på måndagsmorgonen.

Totalt 59 234 invånare röstade i valet, vilket motsvarar 84,9 procent av de röstberättigade i Växjö kommun. I förra valet var valdeltagandet 83,4 procent.

fakta

Valet till kommunfullmäktige i Växjö

Socialdemokraterna: 30,6 procent (19 mandat)

Moderaterna: 29,7 procent (18 mandat)

Sverigedemokraterna: 8,7 procent (5 mandat)

Vänsterpartiet: 8,1 procent (5 mandat)

Centerpartiet: 7,5 procent (5 mandat)

Kristdemokraterna: 5,7 procent (3 mandat)

Liberalerna: 4,3 procent (3 mandat)

Miljöpartiet: 4,1 procent (3 mandat)

Rättvisa Rörelse Partiet: 0,3 procent

Feministiskt initiativ: 0,3 procent

Kommunistiska Partiet: 0,3 procent

Medborgerlig Samling: 0,2 procent

Källa: Valmyndigheten

Visa mer...