”Sällskapet är inte hemligt men sällskapet har hemligheter”

Växjö Artikeln publicerades

– Sällskapet är inte hemligt men sällskapet har hemligheter. Det som händer här är ett skådespel.
Det säger St Johanneslogens nyvalde ordförande mästare Tommy Sällström.

Tommy Sällström visar runt i det imponerande huset som stod färdigt 1908. Delar av fastigheten fungerar som företagshotell men de två översta våningarna är frimurarnas. På väggarna hänger sköldar från både nu levande men även avlidna bröder. Tommy Sällström liknar det som sker bakom stängda dörrar i logsalen med en teaterföreställning - den som vet hur teatern slutar får inte samma upplevelse. Inne i logsalen skymtar ett blåmålat, välvt tak med stjärnhimmel.
– Det är extra givande att samma riter genomfördes på 1800-talet, säger Anders Branje.

Lika viktigt som ritualen är den efterföljande gemensamma måltiden och eftersittningen berättar Tommy Sällström. För att kunna väljas till ordförande mästare krävs att man uppnått den åttonde graden av tio samt att man blivit tillfrågad och accepterat att kandidera. Själva valet görs slutgiltigt av logens så kallade ämbetsmän. Frimurarordens 276-åriga historia bygger på kristen grund med fasta ritualer, medlemmarna klär sig i mörk kostym och vit skjorta, yrkesrollerna suddas ut.
– Min fadder och svärfar liknade sammankomsterna med en själens bastu. Här inne funderar man inte om omvärlden eller arbetet utan kopplar av, säger Tommy Sällström.