Vårdnadshavare krävs på mångmiljonbelopp efter skolbranden i Sandsbro

Växjö Artikeln publicerades

Vårdnadshavarna till de två pojkar som startade den omfattande branden i Sandsbro skola i januari 2017 krävs nu på 25 miljoner kronor i skadestånd av skolans försäkringsbolag.

Det rapporterar SVT Nyheter Småland.

I början av 2017 brann stora delar av Sandsbro skola ner vid en omfattande brand.
Foto: Urban Nilsson
I början av 2017 brann stora delar av Sandsbro skola ner vid en omfattande brand.

Efter den omfattande branden i stadsdelen Sandsbro i Växjö, där stora delar av skolan brann ner erkände två minderåriga pojkar att de hade startat branden. Skolans försäkringsbolag Protector kräver nu pojkarnas vårdnadshavare på 25 miljoner kronor i skadestånd.

— Det totala beloppet räknar vi med kommer ligga på 25 till 26 miljoner kronor, säger Mikael Hellberg som är skadechef för egendom och ansvar på Protector, till SVT Nyheter Småland.

Nu får vårdnadshavarna vända sig till sina respektive försäkringsbolag för att ta reda på om skadeståndskraven täcks av hemförsäkringen.

– Om de inte delar uppfattningen om att de är skyldiga kan de säga nej, och då kan vi vända oss till domstol för att få saken prövad, säger Mikael Hellberg till SVT Nyheter Småland.

Branden startade på skolans vind efter att en fyrverkeripjäs hade slängts in i skolans ventilationstrumma. Branden spred sig snabbt och flera skolsalar inklusive gymnastiksalen och musikrummet brann ner. Fem 13-årigar pojkar berättade tidigt att de hade befunnit sig vid skolan vid den aktuella tidpunkten för brandstarten och senare erkände två av dem att de hade kastat fyrverkeripjäsen.

Texten uppdateras.

Läs mer: Se alla bilder från branden.

Läs mer: Se alla filmer från branden.